Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra izmjena Izbornog zakona u oblasti elektronske kontrole brojanja glasova.

Delegati bi trebalo da se izjasne i o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Prijedlogom zakona, koji je Predstavnički dom usvojio na inicijativu grupe poslanika SDP-a, SBB-a i DF-a, predviđa se i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Dok su jedni za, drugi tvrde da bi takav način glasanja u izbornom danu mogao izazvati haos, ali i nelagodu kod glasača.

Dom naroda trebalo bi danas da po hitnom postupku razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji su predložili delegati iz reda hrvatskog naroda.

Ovaj prijedlog, koji su podnijeli delegati Ljilja Zovko, Bariša Čolaka, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž, identičan je prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koji prošlog mjeseca nije dobio podršku Savjeta ministara.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, u drugom čitanju.

Delegati bi trebalo da u drugom čitanju razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, koji propisuje da generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH i njegovi zamjenici ubuduće ne budu državni službenici, nego imenovana lica.

U prvom čitanju pred Domom naroda naći će se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika, koji je predložio Savjet ministara.

Na dnevnom redu je i zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda za produženje roka za dostavljanje mišljenja ili obustavi zakonodavnog postupka o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, svi u prvom čitanju.

Delegati Doma naroda trebalo bi da razmotre i više izvještaja, među kojima Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika, Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH, Izvještaj o radu Nezavisnog odbora parlamenta BiH, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, kao i Plan rada ovog odbora, te da daju saglasnost za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma.

Izvor: RTRS/SRNA

Prethodni članakOvo je najjači znak Zodijaka
Naredni članakEL: CSKA dočekuje Himki, Panatinaikos Real Madrid