Osnovne karakteristike Dokumenta okvirnog budžeta Republike Srpske za period 2022-2024. godina su značajno bolji makroekonomski pokazatelji, konsolidovanje finansija, odnosno prelazak iz deficita u suficit i manja zaduženost u odnosu na BDP, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Polazeći od projekcija koje pretpostavljaju stabilizaciju privrede u zemljama EU, može se očekivati pozitivan uticaj na ekonomiju Srpske kroz oporavak i jačanje izvozne tražnje, te rast izvoza.

Ovo će se dalje odraziti na ostale segmente privrede kroz povećanje proizvodnje, potrošnje, investicija, a time i uvoza. U skladu sa navedenim, očekuje se da će Republika Srpska ove godine ostvariti rast od 4,5 odsto.

Projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022-2024. godina iznose 4,5 odsto, četiri odsto i 4,3 odsto respektivno, odnosno očekuje se dalji oporavak privredne aktivnosti, uz pozitivan doprinos potrošnje i investicija.

Prema projekcijama, stabilnost na tržištu rada i povećanje plata doprinijeće oporavku domaće potrošnje. Takođe, realizacija najavljenih investicija u energetske projekte i putnu infrastrukturu pozitivno će uticati na rast.

– Očekivani rast spoljne tražnje i izvozno orijentisane proizvodnje rezultiraće rastom izvoza, a s druge strane rast privatne potrošnje i investicija posljedično će uticati na povećanje uvoza – ističe se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske je opredijeljena da konsoliduje javne finansije, a planirano je smanjenje budžetskog deficita opšte vlade u 2022. godini na nivo od 34,5 miliona KM, dok se u 2023. i 2024. godini planira budžetski suficit u iznosu od 158,7 miliona KM i 278,2 miliona KM.

Sve navedene projekcije utiču i na stepen zaduženosti Republike Srpske, tako da se projektuje visina javnog duga u 2022. od 43,8 odsto BDP, u 2023. 41,5 odsto BDP i u 2024. 38,6 odsto BDP.

Ukupan dug projektovan u 2022. je 54,1 odsto BDP, u 2023. 51,7 odsto BDP i 2024. od 47,5 odsto BDP.

Dokument okvirnog budžeta Srpske sadrži poglavlja – Ekonomski i fiskalni ciljevi, Makroekonomski okvir, Јavne finansije, Pregled konsolidovanih okvira budžeta Srpske i dodatak – Pregled konsolidovanih okvira budžeta Srpske prema GFS metodologiji.

Ovo je dokument srednjoročnog planiranja, koji treba da postavi strateški okvir i gornje granice resursa unutar kojih bi se trebao pripremati godišnji budžet, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNa biroima do 2.000 djece poginulih boraca
Naredni članakOlimpijske igre bez publike