Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je svaki koncesioni postupak u Srpskoj urađen isključivo u skladu sa zakonom i propisima, pa i u slučaju solarne elektrane u Krupi na Uni.

– Mi smo kao Vlada u ovom slučaju postupali krajnje odgovorno i u najboljem interesu male lokalne zajednice koja će, ako se elektrana izgradi u planiranom roku od dvije godine i bude radila u planskom režimu, imati godišnji prihod samo od koncesione naknade između 500.000 KM i 600.000 KM, što je skoro vrijednost njihovog budžeta – rekao je Đokić.

On je dodao da će to omogućiti ulaganja u infrastrukturu, privredni život i održivost lokalne zajednice, što je i bio ključni cilj Vlade, zbog čega je odlučila da podrži projekat u Krupi na Uni.

– Prvi put smo imali okolnost da su se na javnom pozivu pojavila dva konzorcijuma, ranije je to uvijek bila jedna firma koja samoinicijativno podnese ponudu i ostane do kraja u postupku, a ovaj put su bile dvije i to je vjerovatno izazvalo dodatnu pažnju – rekao je Đokić odgovarajući na novinarska pitanja tokom posjete Rudniku i Termoelektrani “Ugljevik”.

On je istakao da ništa nije učinjeno nezakonito, a da uvijek ima različitih interesa.

– Ne znam odakle priča i kome znači takva tema, ali u javnom pozivu je jasno navedeno da budući koncesionar preuzima obavezu priključka na prenosnu mrežu, a na lokalitetu gdje će se graditi solarna elektrana postoje dva dalekovoda u neposrednoj blizini – rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, nema razloga da u tehničkom smislu može biti problem da kompanija koja je dobila ugovor može da se, kada zavši objekat, priključi na prenosnu mrežu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVeće plate zaposlenima u Elektroprivredi Srpske
Naredni članakNešić traži od MUP-a FBiH i Tuzlanskog kantona da zaštite srpske povratnike