Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cilj postupka protiv njega da zaplaše sve u Republici Srpskoj.

– Žele da me iz političkog života eliminišu, kao i još neke ljude, da bi se potom ušlo u završnu fazu otimanja javne imovine Republike Srpske.

Na pitanje hoće li se 6. decembra, ipak, odazvati pozivu Suda BiH, Dodik je rekao da je to “manje važno”.

– Svakako da ima ljudi koje će uplašiti riječi Kristijana Šmita – svako ko se suprotstavi mojim odlukama ide u zatvor – ali ja sam legalno izabran da radim svoj posao i nemam komoditet da se plašim. Tim prije što sam samo u skladu sa Ustavom potpisao ukaz na zakon koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. A saglasnost na taj zakon dala su sva tri nacionalna kluba u Vijeću naroda – rekao je predsjednik Srpske.

Ako već ne prihvatate ni Šmita, ni Sud BiH, zašto ste prihvatili da vam taj sud sudi i to po zakonu koji je on nametnuo – bilo je jedno od pitanja.

– Zato što bi u suprotnom došlo do niza zloupotreba i međunarodnog progona. Oni jedva čekaju da se tako nešto desi, raspisali bi međunarodnu potjernicu, pokušali da hapse, uz upotrebu sile i možda angažman NATO. Ako se i pojavim na tom Sudu, to ne znači da ga prihvatam. Ne prihvatam ga. Nisam idealista, ali ovo može biti prilika da se to sve devastira. A, opet, imajući u vidu da tamo uglavnom sjede muslimani, nemam čemu da se nadam – kaže Dodik za NIN.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, Milorad Dodik, u opširnom intervjuu za današnji NIN, između ostalog, odgovorio je i na pitanje može li stranka na čijem je čelu nastaviti uspješno postojati i nakon njegovog odlaska.

– SNSD može da preživi bez mene. Što bi pjesnici rekli, groblja su puna nezamjenljivih ljudi. Oni (Sud BiH i dio međunarodne zajednice, op.aut.) cijene da je moja uloga u SNSD odlučujuća i nema sumnje da bi takva odluka izazvala ozbiljan potres. Zato to i rade (vode postupak protiv njega, op.aut.). Ipak, bio bi apsurd da mi zabrane političko djelovanje bez pravosnažne presude, da me prije toga ne osude na tri godine zatvora. Ali, javno se priča o tome da bi već na prvom ročištu mogli nešto da mi zabrane, jer i američki ambasador Majkl Marfi smatra da će moja uloga biti presudna i na sljedećim izborima. Zato hoće da me sklone sa političke scene. Sve se kroji za takav scenario, jer je sljedeća instanca Ustavni sud BiH, u kome takođe nemam šta da tražim, jer većinu čine Nijemac iz Njemačke, Njemica iz Švajcarske, Albanac iz Albanije i dva muslimana – kaže Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakOd 1. januara isključivo upotreba elektronskih zdravstvenih kartica
Naredni članakMETEOALARM: Narandžasto upozorenje zbog jakih do olujnih udara juga