Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da su petoro sudija Ustavnog suda BiH, od kojih su tri stranca i dva muslimana, sve odluke donosili protiv Republike Srpske.

– Onda oni sa Zapada kažu – to se mora poštovati i neće da uđu u suštinu i vide da je to kreiranje koje je protivustavno – rekao je Dodik i dodao da Srpska nastavlja da se bori.

Izjavio je da bi dopunom Pravila koja su na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda BiH teoretski i praktično odluke moglo da donosi samo troje stranih sudija.

Dodik je rekao da je sjednica Ustavnog suda BiH zakazana na brzinu, mimo dosadašnje prakse.

– Sami mijenjaju svoja Pravila, jer nema zakona o Ustavnom sudu BiH. Ranije su promijenili odredbe kojima je predviđeno da u vijeću mora da bude predstavnik konstitutivnog naroda. Onda su to ukinuli, a sada mijenjaju i kažu da je dovoljno da glasa većina od prisutnih sudija, dok je do sada to bilo od ukupnog broja – rekao je Dodik.

Pojasnio je da u Ustavnom sudu BiH ima devet sudija i da bi većina bila pet, a sada kažu da je to od ukupnog broja prisutnih.

– To teoretski i praktično znači da je od pet sudija troje stranih većina i da mogu da donese bilo kakve odluke – rekao je Dodik za TV Hepi.

Dodik je naveo da je na dnevnom redu plenarne sjednice, između ostalog, i zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o nepokretnoj imovini.

– Ustavni sud BiH je izmislio sebi ovlaštenje da odlučuje o imovini, jer Ustav BiH kaže da sve ono što izričito Ustavom nije dato BiH, pripada entitetima. Nijednom riječju se ne pominje imovina –  rekao je Dodik za TV Hepi.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakNa Svesrpskom saboru biće predstavljena deklaracija koju će usvojiti skupštine Srpske i Srbije (VIDEO)
Naredni članakIgor Dodik izabran za šefa Izbornog štaba SNSD