U narednim danima vidjeće se ko je spreman da služi svom narodu, a ko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Čudno neko vrijeme! Februar je, a u BiH nema snijega! Uprkos tome, u danima koji dolaze svako će pokazati svoj trag. Vidjeće se jasno, kao na dlanu, ko je spreman da bude gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu, a ko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu – poručio je Milorad Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodik navodi da će se u narednim danima vidjeti kome je cilj Evropska Unija, a kome izgovor.

– Vidjeće se ko gleda naprijed, a ko u retrovizor. Neko je prije 30 godina postavio pogrešnu dijagnozu bolesti od koje boluje BiH. I mi smo se ljutili na EU zato što njihova terapija ne djeluje, a oni su se ljutili na nas jer nismo disciplinovan pacijent – navodi Dodik.

Dodik navodi da ukoliko tražimo i želimo početak pregovora s EU, moramo se ponašati evropski.

On kaže da su EU njene članice izgradile funkcionalnom tako što su definisale okvir, principe i pravila koja svi jednako tumače i pridržavaju ih se, čak i kada nisu potpuno zadovoljni.

– Naš okvir je Dejtonski sporazum, ali ga neki žele tumačiti kako im odgovara, iako je precizno definisao nadležnosti, prava i obaveze. Snaga EU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, kod nas se dogovor smatra slabošću. Snaga se dokazuje svađom i izigravanjem dogovora – ističe Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da će se vidjeti postoji li spremnost da se to promijeni.

– BiH nikad nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama poslije Dejtona, tako i danas. Što je više nadležnosti sa nivoa entiteta prenošeno na državni nivo, ona je sve lošije funkcionisala, gubila je smisao dejtonske i postajala nikakva – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je razlog to što neki nisu bili posvećeni sprovođenju nadležnosti, već kako da od entiteta oduzmu nove i nove.

–  Politika bazirana na neostvarivim ciljevima vodila je u ćorsokak. Vidjećemo da li se i to promijenilo. Ustav odražava realnu potrebu balansa interesa tri naroda i dva entiteta i podsjeća na pravila SAD ili EU i već sam nekoliko puta rekao – nije problem u ustavnom okviru, već u motivima i namjerama – rekao je Dodik.

Poručio je da će se vidjeti postoje li iskreni motivi.

– Ne može se dogovor i kompromis praviti na isključivosti. Ako nije kako hoću, onda ste protiv BiH. To je vraćanje na pozicije koje su dovele do tragedije. Srbija želi u EU, Hrvatska je u EU, mi Srbi želimo Republiku Srpsku i BiH u EU s mehanizmima zaštite kao EU. Ti mehanizmi nisu uvijek svima po volji, ali oni garantuju evropsku solidarnost. A ona nije koliko će se kome dati. Nego bez obzira ko je koliki, ima jednaka prava – istakao je Dodik.

Naveo je da želi zemlju koja funkcioniše poput Evropske unije u EU, zajedno sa Srbijom.

– Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije veoma teškog 20. vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cijena toga odustajanje od Republike Srpske, našeg prava na uređivanje svoje kuće. BiH može biti jedna funkcionalna zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. Zajednica dva, odnosno tri entiteta. Ne može biti kuća jednih, u kojoj smo mi podstanari – zaključio je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU srijedu u Višegradu obilježavanje Dana boraca
Naredni članakSutra počinje distribucija 530 tona brašna