Svima treba dati razvojnu šansu, ali neće dobiti dozvolu onaj ko zagađuje životnu sredinu, poručio je za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući skup za potpisivanje peticije u Loparama koja će biti upućena u NSRS za donošenje Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma i drugih elemenata na dijelu planine Majevice koji pripada opštini Lopare.

– Litijum je danas jedna od najvrijednijih ruda, koji je potreban čovječanstvu i ukoliko se stvari budu kretale ka upotrebi električnih automobila, potrebno je riješiti pitanje baterija, a tu je litijum veoma važan – istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima postoje negativni primjeri u svijetu, gdje dođu bogataši i “razvale” nešto, ali da to ne mora da znači da će biti tako i kod nas.

– Mi nećemo nikome ništa dati u koncesiju. Sve što radi međunarodna zajednica u cilju je da se oduzme imovina Republici Srpskoj. Nije tu samo litijum, imamo mi još nekih metala koji nedostaju Evropi i svijetu.  Evropa uvozi kompletne zalihe magnezijuma, a samo na nekim lokalitetima imamo zalihe od 90 miliona tona te rude. Uslov da se bilo šta radi jeste da se prave fabrike za preradu, ekološki na najvišim standardima – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je sličan primjer bio i sa izgradnjom Termoelektrane u Stanarima.

Dodik je još jednom ponovio da i ako se desi koncesija, nikakvih zagađenja neće biti.

– Tamo će morati da se na licu mjesta prerađuje ta ruda. Da ima pozitivne efekte za cijeli kraj, u zapošljavanju, proizovodnji, u podizanju bruto domaćeg proizvoda. Do nedavno su ovi iz opozicije pričali gdje su nam fabrike, kada se povede priča o tome, opet ne valja – naglasio je Dodik.  

Istakao je da za razliku od današnje opozicije ima jasnu viziju kako voditi politiku uspješne Republike Srpske.

– Politika može biti uspješna kod nas samo ako se vodi jako, snažno, autorativno, a ne da budete potrčko neke druge politike. Zato je SDS i spao na ovako niske grane. Opozicija i postoji da remeti neke stvari, ali da ne ide protiv interesa vlastite države – podsjetio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Marfi je u velikoj zabludi (VIDEO)
Naredni članakDodik čestitao odlikovanima povodom Sretenja (FOTO)