Svake godine u isto vrijeme čitamo iste prijetnje od istih ljudi i gledamo kako zvaničnici Zapada negiraju Dejtonski sporazum, osuđujući Srpsku što u skladu sa zakonima i propisima obilježava svoj dan, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Takvim radnjama i osporavanjem Republike Srpske osporavaju BiH, jer BiH bez Republike Srpske ne postoji. Ona je sastavljena od Republike Srpske i Federacije i nikada se neću umoriti od toga da svima koji se prave neupućeni u to govorim ono što piše u Ustavu i Dejtonu. Ustavni sud u BiH je političko tijelo, a sada i zvanično strana politička organizacija. Srba nema, a uskoro će ostati i bez Bošnjaka i Hrvata – istakao je Dodik.

Kako on dodaje, takav pristup ne postoji nigdje na svijetu.

– Takvo tijelo godinama se poziva na raniju praksu i odluke, umjesto na Ustav BiH. Takav pristup pravu i pravni sitem ne postoji nigdje na svijetu i naravno da ga neće prihvatiti ni Republika Srpska i to je sa stanovišta svake normalne osobe potpuno legitimno. Zakon o Ustavnom sudu i odlazak stranaca omogućiće da na prostoru BiH zaživi pravo, koje je Zapad srušio. Nismo u srednjem vijeku i sigurno nećemo dozvoliti da nas Amerikanci vrate tamo svojim neuspješnim intervencijama, uz prećutno odobrenje zbunjene Evrope. Mi znamo ko smo, znamo naša prava, kao i način da ih ostvarimo – ističe Dodik.

Dodik navodi, da su Srbi ti koji se pitaju.

– Neka to imaju na umu svi koji pokušavaju da ovdje sprovode neke svoje planove. Ovdje se neće pitati ni Britanci ni Amerikanci, nego Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ili neće biti prostora da se bilo ko pita – zaključio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakGrađani pred Sudom BiH pružaju podršku predsjedniku Srpske
Naredni članakDodik: FBiH se održava uz upliv stranog faktora