Republika Srpska svojom politikom je ostala izvan svrstavanja na bilo koju stranu u sukobu u Ukrajini. Mi bismo htjeli da taj sukob prestane odmah, ali to ne zavisi od nas. Mi imamo empatiju prema svim stradalim, pogotovo nevino stradalom stanovništvu, ali svi oni koji prate događaje u Ukrajini mogli su da očekuju eskalaciju sukoba na način koji se desio, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik za RTRS.

Istorijski gledano, Zapad je uvijek htio da zavlada resursima Istoka, prvenstveno zbog nafte i gasa, zbog čega su izvršene ozbiljne pripreme. Rusija je onog trenutka kada je Putin došao na vlast, počela da brani i svoje državne i nacionalne interese. Sasvim malo je trebalo da svi resursi u tom liberalnom sistemu razmišljanja pripadnu velikim multinacionanim kompanijama sa zapada, čime bi Rusija ostala bez ičega. Putin je to prekinuo i istog trenutka je postao omražena ličnost Zapada – izjavio je Dodik u intervjuu za politički magazin Pečat.

Treba se zadiviti činjenici, kaže Dodik, da je veliki ruski narod na miran način prihvatio raspad Sovjetskog Saveza i formiranje novih država, naivno računajući da će Ukrajina uvijek ostati bliska Rusiji.

– Raspad Varšavskog pakta, kao odbrambenog saveza istoka, nije doveo do prestanka rada NATO saveza, koji je takođe trebao da bude odbrambeni. Sve što je NATO radio godinama unazad bio je napadačka priča, od bombardovanja Republike Srpske, SR Јugoslavije… Bombe sa osiromašenim uranijum i dan danas ostavljaju posljedice po naš narod. I onda se odjednom pitaju zašto ne želimo u NATO savez. Eto, upravo iz tog razloga nikada nećemo ući u NATO – kategoričan je predsjednik Srpske.

Dodik ističe da je Rusija putem Minskog sporazuma htjela da se diplomatskim putem riješi problem u Ukrajini, ali da smo tek nedavno saznali iz izjave Angele Merkel da je taj sporazum bio podvala Rusiji kako bi se Zapad pripremio i naoružao režim u Ukrajini.

– Sad tek vidimo da je Zapad sve što je potpisao slagao. Slagao je i za Dejtonski sporazum jer su ga razvalili Evropska unija i SAD. Ni Briselski sporazum za Kosovo se ne poštuje – dodaje Dodik.

Republika Srpska, kaže predsjednik, nije ni protiv Rusije, ni protiv Ukrajine.

– Mi ne možemo da prihvatimo kijevski režim koji je nametnuo svoju volju za 15 miliona Rusa. Ako prihvatimo taj režim, koji političkim i vojnim nastojanjima nameće volju, onda prihvatamo da i mi ovdje budemo potlačeni. Čini mi se da se sukob u Ukrajini neće riješiti bez vojnog pobjednika, a taj pobjednik neće biti između Rusije i Ukrajine, već između Zapada i Rusije – zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je Republika Srpska protiv članstva u NATO-u jer je taj vojni savez bombardovao Republiku Srpsku i Srbiju osiromašenim uranijumom koji i danas izaziva maligne bolesti kod stanovništva u Srpskoj.

– Ovaj prostor nikada neće postati članica NATO saveza zato što je taj vojni savez bombardovao Republiku Srpsku i Srbiju – rekao je Dodik večeras za RTRS.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVlada Srpske: Projekti vrijednosti 21,1 milion KM na listi prioriteta
Naredni članakDodik: Onima koji bi da ukidaju zakone Srpske najbolje bi bilo da ukinu BiH (VIDEO)