Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne želi rat, niti širi islamofobiju, nego želi da se u BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom.

– Opozicionari izmišljaju stvari. To rade i kada govore o izborima, jer je činjenica da ljudi neće da glasaju za njih, a izlaznost na izbore je bila velika. Spreman sam da izađem na izbore u skladu sa zakonom koji opozicija napiše i sigurno je da bih pobjedio – rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je istakao da problemi u BiH nastaju zbog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i miješanja međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da su predstavnici opozicije, obraćanjem u Narodnoj skupštini, promašili apsolutno sve.

– Razumijem opoziciono djelovanje, ali oni i danas pokazuju na koji način posmatraju stvari. Branislav Borenović /lider PDP-a/ pita šta od ovoga imaju obični građani? Kažem da građanini imaju redovne plate, da je prosječna povišena na 700 evra, da nikada nismo imali veći broj zaposlenih i da privreda bilježi rast. Imamo i značajne investicije, a uskoro ćemo otvoriti nekoliko fabrika – rekao je Dodik.

On je naveo da je vidljivo politikantstvo opozicije i ostrašćenost.

– Iz Bolnice “Srbija” su otišla dva doktora i šest medicinskih sestara, a Milan Miličević /lider SDS-a/ je kada o ovome govori sklon da dramatizuje stvari. Za Borenovića smo krivi mi što se nismo sklonili, a ne Kristijan Šmit koji nameće rješenja. Krivi smo mu mi koji nismo poltroni kao on koji hoda po stranim kancelarijama i razgrće zastavu Ukrajine – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Miličević priča o korupciji, iako je, kako je naveo, upetljan u nju.

– Ništa o korupciji nije dokazano što vi pričate, ali koliko znam imate nekoliko susreta sa korupcijom, a ja nikada. SDA nikoga od kadrova SDS-a i PDP-a na nivou BiH nije htio da skloni. Pod vašom vlašću izgubljena je Vojska Republike Srpske, indirektni porezi, formirani Sud i Tužilaštvo BiH – rekao je Dodik.

On je ponovio da je tema skupštinske sjednice veoma ozbiljna.

– Bošnjaci su prihvatili da posredstvom stranaca promijene politički sistem u BiH i nametnu rješenja. Resursi ne mogu da budu preneseni na nivo Sarajeva i zato predlažem da se stranci povuku, odnosno da to izglasa parlament BiH, a ako to ne bude Srpska će se vratiti na unilateralne akcija. Prva je da prestanemo sa odlučivanjem na nivou BiH do kraja ovog mandata – ponovio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska ostati stabilna, da je bezbjednosna situacija dobra, a finansiranje budžeta redovno.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Sloga Meridian i zvanično predstavila Momčila Mrkaića kao pojačanje za nastavak sezone (VIDEO)
Naredni članakKošarac: Perspektiva BiH u dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda