Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da će Republika Srpska kreirati novi izborni zakon koji će biti u skladu sa Ustavom BiH i Srpske.

– Srpska će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i koji će predvidjeti da izborna komisija Srpske provodi opštinske i republičke izbore. Vratićemo nadležnost koja nam pripada – poručio je Dodik nakon sastanka sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naveo je da će taj zakon biti predstavljen i opoziciji u NSRS.

Dodik je rekao da će ovo zakonsko rješenje biti upućeno po hitnom postupku u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Dodik je istakao da je neprihvatljivo živjeti u zemlji gdje neko nameće izborna pravila, koja inače dogovaraju politički subjekti.

– Nećemo zadirati u izbor Predsjedništva i poslanika za PD PS BiH. To će i dalje sprovoditi CIK – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je narušen odnos Srpske i nivoa vlasti na novou BiH zahvaljujiući Kristijanu Šmitu.

– CIK BiH je ranije potpuno neustavno preuzeo određene ingerencije nad provođenjem izbora, a koje pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjih političkih faktora – rekao je Dodik.

Razgovarano je i o apelacionom odjeljenju Suda BiH i još jednom ponovljeno da bi njegovo sjedište trebalo da bude u Banjaluci.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakHakovan IZIS u Srpskoj – otežano rade zdravstveni radnici
Naredni članakDodik: Za Srpsku Ustavni sud BiH ne postoji sve dok su tu strane sudije (VIDEO)