Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da očekuje smjene ključnih ljudi koji su tajno, ilegalno i kršeći Ustav BiH učestvovali u aktivnostima usvajanja rezolucije o Srebrenici i da je to minimum poslije kojeg bi mogli da budu nastavljeni razgovori koalicionih partnera na nivou BiH.

Ukoliko žele da razgovori budu nastavljeni, kaže Dodik, mora biti utvrđena odgovornost za rušenje Ustava BiH, odnosno da se smijene ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković i da počne procedura smjene Denisa Bećirovića sa mjesta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je to minimum i da će možda tek nakon toga sjesti i razgovarati. Dodaje da ovo može da ponovi i u Mostaru, gdje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost održavanja sastanka koalicionih partnera na nivou BiH.

– Nisam protiv sastanaka sa koalicionim partnerima na nivou BiH, ali ne znam šta više možemo da uradimo. Ponoviću, mora neko da odgovara za rušenje Ustava i što je prevario UN, jer to tamo nije bila BiH, već samo Bošnjaci – muslimani – istakao je on.

Dodik je rekao i da je usvajanje rezolucije o Srebrenici politička odluka Generalne skupštine UN.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra nestabilno sa kišom
Naredni članakEgić: Redovna isplata penzija zahvaljujući naporima Vlade Srpske