Sve više sam siguran da bošnjačkim strankama nije stalo do BiH u EU, već im je jedino stalo do BiH bez Republike Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Republika Srpska prihvatila je postojanje na Ustavu zasnovane BiH, Federacija nikada nije prihvatila postojanje na Ustavu zasnovane Republike Srpske. U ovoj činjenici leži suština nefunkcionalnosti BiH. Vrlo prosto: možda je lakše sjediti u foteljama kad nešto neuspješno rušiš 30 godina umjesto da pokušaš nešto da gradiš – napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Da se promil energije, dodaje Dodik, koja se troši na uzaludno i nemoguće rušenje Republike Srpske uloži na postizanje i poštovanje dogovora, danas ne bi jadikovali za propuštenim šansama.

– Pred BiH je možda posljednja prilika da postane normalna, demokratska zemlja. Mi ćemo naš posao odgovorno dovesti do kraja. EU je tema oko koje postoji saglasnost. Republika Srpska tamo želi ići tako što uvijek bira dijalog i dogovor – rekao je Dodik.

Poručio je da je “lopta u dvorištu naših partnera”.

– Imam neodoljiv utisak da će i ovaj put pokazati izuzetan talenat i ovu šansu prokockati. Samo ovaj put mi nećemo ćutati i prihvatiti ulogu krivca. Zamjena teza ovoga puta neće proći. Priču da mi nešto blokiramo ovoga puta neće niko progutati – rekao je Dodik.

Vi nećete, dodaje on, donošenje zakona o izboru sudija Ustavnog suda, kojim bi BiH povratila izgubljeni suverenitet, već želite zadržavanje statusa protektorata.

– Vi nećete donošenje izmjena Izbornog zakona, kojim bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, već želite da Bošnjaci biraju predstavnike hrvatskog naroda. Vi nećete donošenje zakona o Sudu, kojim bi se formiralo apelaciono vijeće Suda BiH, već želite da svu sudsku vlast locirate u Sarajevu. Vi nećete donošenje zakona o sukobu interesa, koji bi tretirao institucije BiH, a na osnovu kojeg bi entiteti donijeli svoje zakone koji bi tretirali niže nivoe vlasti, već želite da sve skoncentrišete u jedne ruke kao bič za kažnjavanje nepodobnih – rekao je Dodik.

Poručio je da se objavi stenogram sastanka u Sarajevu da se vidi ko blokira procese.

– I još mi treba da se izvinjavamo zato što vi blokirate. Kao da živite po onoj “Đura će ti oprostiti što te je tukao”. Hajde jednom u 30 godina odlučite da služite ljudima koji su vas u zemlji birali umjesto što klečite pred ljudima za koje niko nije glasao čak ni u zemljama iz kojih nam dolaze i drže lekcije. I kalendar vam ide naruku, prestupna je godina. Imate dan više da preuzmete odgovornost i zajedno sa nama donesete odluke – kaže Dodik.

Ističe da je na neprijatna iznenađenja od njih navikao, a izrazio nadu da će ga me ovog puta iznenaditi prijatno.

– Što je još važnije, iznenadite bošnjačku javnost. Nisu ti ljudi zaslužili političare koji sjedeći u foteljama brane strane interese. I oni, kao i Srbi i Hrvati, razumiju da dugoročnu sreću mogu ostvariti samo ako su u razumijevanju sa svojim komšijama – naglasio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra naoblačenje i kiša, na planinama slab snijeg
Naredni članakDOBOJ: Delegacija GrO SNSD-a Doboj posjetila baku Ljubicu Marković iz Kožuha koja je proslavila 90. rođendan (FOTO)