SAD su najosjetljivije na izborni proces. Svaki pokušaj miješanja smatraju najgrubljim miješanjem u unutrašnja pitanja, a izbore s punim pravom doživljavaju kao suvereno i neotuđivo pravo svojih građana, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Sami govore da posljednja dva izborna ciklusa pate od velikih manjkavosti koje dovode do građanskih sukoba i takvi smatraju da imaju moralnu poziciju da sude o integritetu širom svijeta. To nije nastup sa moralne pozicije, nego sa pozicije sile. Tako Ambasada SAD smatra da su izbori u BiH suvereno pravo Majkla Marfija, a ne građana BiH – napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Otuda otvoreno poručuju, kaže Dodik, da hoće da upravljaju kompletnim izbornim postupkom i da ga kontrolišu.

– Otvoreno rušenje dogovora legitimnih i demokratski izabranih predstavnika tri naroda predstavlja najgrublji udar na BiH.
Poruka “vi ne znate šta je dobro za BiH, ali ja znam”, najveća je uvreda i za Srbe, i za Bošnjake i za Hrvate, koji su izabrali nas da ih predstavljamo. Ima li veće kompromitacije izbora od činjenice da izabrani predstavnici ne odlučuju? Postoji li veći udar na naš suverenitet i integritet od činjenice da jedna ambasada osporava dogovor narodnih predstavnika u zemlji čiji su gost? – kaže Dodik.

Ističe da je mnogo puta BiH u vrtlogu sukoba svjetskih sila poslužila kao poligon za odmjeravanje snaga.

– Duboko vjerujem da je sadašnja generacija političara daleko odgovornija i da interese svog naroda neće žrtvovati zarad bilo čijih interesa. Јedini interesi Republike Srpske su mir i razvoj zasnovani na dogovoru i kompromisu sa Bošnjacima i Hrvatima. Јer BiH pripada konstitutivnim narodima, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, kao i ostalima. Pripada i sastavljena je od dva entiteta Republike Srpske i FBiH. Ona definitivno ne pripada ambasadama stranih država. To, valjda, ne treba dokazivati – smatra Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra sunčano i postepeno toplije
Naredni članakKaran: Policija u prošloj godini odgovorila na sve bezbjednosne izazove