Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom.

Dodik je tokom sastanka ponovio jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Šmit, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH.

Kada je riječ o obustavi finansiranja četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj od strane Vlade Njemačke, Dodik je rekao da je riječ o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku, ali da Srpska ima alternativu za finansiranje istih.

Dodik je upoznao specijalnog izaslanika Vlade Njemačke o pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj, te ponovio da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima.

Takođe, Dodik je rekao specijalnom izaslaniku Vlade Njemačke da Srpska, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama za njen napredak, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu bez problema.

Teme razgovora bile su i Berlinski proces, te BiH integracije u Evropsku uniju, na čijem putu Srpska ostaje privržena i želi da bude vidljiva.

Današnjem sastanku  prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakSavjet ministara: Izmijenjen pravilnik o platama, dodacima i naknadama osoblja u DKP-u
Naredni članakVRIJEME: I sutra pretežno sunčano i toplo