Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Izvještaj komisije za Srebrenicu ukazuje da ispred Srebrenice ne može da stoji riječ genocid, jer se on nije dogodio.

Prema Dodikovim riječima, to su utvrdili stručnjaci za Holokaust i genocid, i to najeminentniji iz Njemačke, SAD, Izraela, Italije, Јapana i Srbije.

– To je naša istina o tome. Mi prihvatamo izvještaj, iako on nije nimalo lak za srpsku stranu, jer je tamo rečeno na koji način su nedgovorni pojedinci počinili zločine. Tamo se zaista desio zločin, ali je isto tako presuđeno za to – rekao je Dodik u Banjaluci.

Naveo je da je sve i jedan Srbin koji je evidentiran da je imao ulogu u Srebrenici priveden je ili Haškom sudu ili Sudu BiH.

– U tom pogledu to je za nas završena priča. Što se tiče opisa događaja, smatramo da su relevantniji stručnjaci koji su o tome govorili nego što su to bile politički motivisane sudije koje su, prije nego što je počeo proces, donijele odluku o tome šta bi trebalo da se presudi – naglasio je Dodik.

Istakao je da je Izvještaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine veoma jasan.

– Sačinili su ga međunarodni stručnjaci u različitim oblastima, pravnici, patolozi, filozofi, novinari i drugi koji su bili uključeni i ja im svima zahvaljujem – ponovio je Dodik.

Podsjećamo, Izvještaj o Srebrenici od juče je dostupan javnosti na internet stranicama Komisije i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prethodni članakGašić: Građani vakcinisanjem pomažu privredu
Naredni članakDodik: Zalagaću se za ideju srpskog svijeta (VIDEO)