Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu u kojem je izrazio punu podršku mirovnim naporima koje Kina i kineski predsjednik lično preduzimaju s ciljem stabilizacije prilika u Ukrajini.

– Vaš najnoviji mirovni prijedlog od 12 tačaka, kao i Vaša namjera da preuzmete ulogu medijatora u skladu je sa miroljubivom politikom, koju Vaša zemlja godinama sprovodi na spoljnopolitičkom planu. Vaš mirovni prijedlog, takođe je u skladu i sa osnovnim univerzalnim vrijednostima i načelima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija – istakao je predsjednik Srpske u pismu.

Dodik je naglasio da se pridružuje osudi hladnoratovskog mentaliteta, koji i dalje vlada u nekim zemljama na Zapadu, a koji teži stvaranju unipolarnog svijeta, nastavku trke u nuklearnom naoružanju i daljem širenju NATO saveza u regionu.

– Јednostrane sankcije, koje su uvedene protiv Rusije, ne samo da su kontraproduktivne i u suprotnosti sa međunarodnim pravom, nego dodatno doprinose daljem zaoštravanju prilika u Ukrajini i regionu. One su već ugrozile živote milione ljudi naročito u nerazvijenim zemljama, dovele do globalne nestašice hrane i prijete da stvore humanitarnu krizu nesagledivih posljedica – ukazao je Dodik.

On je naglasio da nijedan sukob ni konflikt u svijetu, bez obzira na njegove razmjere, nije završen oružjem, nego mirovnim pregovorima i dijalogom.

– Zapadne zemlje bi u tom smislu trebalo da bezrezervno podrže Vaše mirovne napore i inicijative, umjesto da naoružavaju Ukrajinu i na taj način podstiču dalju eskalaciju krize. Dozvolite mi, uvaženi predsjedniče, da još jednom izrazim punu podršku svim Vašim mirovnim i drugim inicijativama na globalnom planu, koje imaju za cilj stvaranje društva zajedničke budućnosti, te Vas molim da primite izraze mog dubokog potšovanja – istakao je predsjednik Srpske u pismu upućenom predsjedniku Kine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTR

Prethodni članakRadanović: Šmit sebi daje za pravo da tumači i negira odluke Ustavnog suda BiH
Naredni članak“Srpska se brani i u Srbiji”; Dodik: O poziciji naše Republike ne mogu da odlučuju oni koji je ne razumiju (VIDEO)