Da neko ko nema ovlaštenja nametne odluku kojom interveniše u Krivični zakonik i onda pravnici u Sarajevu to prihvate da bi presuđivali Srbinu koji je u ovom trenutku predsjednik Republike Srpske govori koliko su neodrživi odnosi u BiH, rekao je za Radio Republike Srpske predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Јe li moguće da neko ko je položio pravosudni ispit, da neko ko je pravnik, ko ima i akademska zvanja, da prihvati da neizabrani stranac interveniše u zakonodavstvu i nametne odluku po kojoj oni zloupoterebljavaju Tužilaštvo i Sud, koji su isto tako ilegalni – upitao je Dodik.

Istakao je da bi se nešto u BiH napravilo kao novo mora da postoji sporazum strana, a strane po Dejtonu su jedino Srpska i Federacija.

– Oni nemaju osnovu u Ustavu nego u nametanju koje se desilo i prevarama koje su pokušali da provedu pričom “vi ste to glasali u parlamentu”. Međunarodna zajednica 30 godina pokušava da izbjegne tu činjenicu da treba da se dogovaraju Srpska i FBiH, nego nameće rješenja koja nisu ustavna. U ovoj svoj situaciji jedini je legalan predsjednik Srpske izabran na izborima. Nije legalan Sud, Tužilaštvo, nije legalan Šmit i ta nelegalna struktura se udružila u udruženom kriminalnom zločinačkom poduhvatu da udari na predsjednika Srpske i Srpsku koju treba da sruše. Sva istina je u tome. Usput, izvođeči radova su isključivo muslimani iz Sarajeva. Tužilac Musliman, sudija za prethodni postupak koja je branila Nasera Orića i sudiju muslimana koji je bio vojni sudija suda u Zenici i slao Srbe na dugogodišnje robije. Mi sad treba da pomislimo da su oni objektivni. Oni su osvetnički nastrojeni, pokušavaju na ovaj način da devastiraju Srpsku. Sva je priča u tome – pojasnio je Dodik.

Kaže da njegovo pojavljivanje u tom Sudu nije stvar priznanja tog suda.

– Nego da pokažem koja je farsa i kakva je antizakonska, antidejtonska i antiustavna priča pokrenuta. Vidim da po Sarajevu već slave, pa čak i neki lideri trojke prave fešte, slaveći kako su se riješili i Izetbegovića, pa sad mene, i ostaje im Čović, a onda će sve to riješiti sa mentorima američkim i drugim u BiH. Taj pravosudni postupak nije pravosudni. To je inkvizicija prema Srpskoj i lično prema meni. Pošto je to politički proces,mi ćemo se prema tome odnositi isključivo politički – naveo je Dodik.

Dodik naglašava da se o činjenicama ne može razgovarati.

– Ako je jedino Ustavom oredviđeno da zakonodavna aktivnost pripada Parlamentarnoj skupštini BiH onda je nemoguće da neko drugi odlukom nametne pravnu normu po kojoj postupaju bajne sudije i tužioci. U takvoj nakaradnoj zemlji kakva je BiH nažalost živimo, ali moramo se izboriti da prije svega očuvamo Republiku Srpsku i da je postavimo na temelje gdje neće moći arogancija američkih, briselskih i drugih službenika da je uruše. Ako hoće ovaj prostor da uključe u neke integracione postupke, onda će morati da razgovaraju sa Republikom Srpskom, a ne sa BiH – zaključio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sutra promocija 20 realizovnaih projekata
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano, slaba kiša ponegdje na jugu i zapadu