Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će, u slučaju da se pokažu tačnim razlozi zbog kojih je uhapšen predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, onda biti sporno sve što je ovaj sud presudio, pa i suđenje njemu.

– Da li je moguće da predsjednik Suda BiH može biti priveden i da li neko očekuje da mogu da imam povjerenje u taj sud? Mislim da je sve ovo namješteno što smo imali priliku da gledamo juče i prekjuče – rekao je Dodik i dodao da se nikada nije sreo ni sa Debevecom, ni uhapšenim bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem.

On je istakao da ne može poštovati sud koji se ovako ponaša, kao ni predsjednika Suda koji na taj način radi.

Dodik je rekao da je privođenjem predsjednika Suda BiH sve oskrnavljeno, posebno žrtve kada su u pitanju procesi za ratne zločine.

Predsjednik Srpske je naglasio da je katastrofalno saznanje da se godinama namještaju sudski procesi i da u BiH postoji organizovana grupa kriminalaca koji to čini, najavivši zbog toga krivične prijave kada se završi proces protiv njega.

Dodik je rekao da je privođenje bivšeg direktora OBA porazno za SAD i njihovog ambasadora u BiH Majkla Marfija koji svu odgovornost prebacuje na lidera SDA Bakira Izetbegovića.

– Sve je namješteno – naveo je Dodik i dodao da je moguće da je tužioca u slučaju protiv njega zvao neko iz Ambasade SAD u BiH.

Dodik je rekao da je pristao da dolazi na suđenje u Sarajevu jer ne želi da niko, pa ni Bošnjak ili Hrvat bude procesuiran kako on.

On je istakao da kao predsjednik Republike Srpske ima preča posla nego da gubi vrijeme na Sudu iz nečijeg hira.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakGRANIČNI PRELAZI: Pojačana frekvencija u Gradišci u oba smjera
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno