Pozdravljam odluku Evropskog savjeta o početku pregovora BiH sa EU. Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata, napisao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na društvenoj mreži Iks.

– Ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima. Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila – naveo je Dodik.

– Stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja. BiH je po mnogo čemu “mala EU”, test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka. U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice – ističe predsjednik Srpske.

– Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka. Republika Srpska je kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese – uvjeren je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska neće likovati jer, kako navodi, postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak.

– Naš put ima svoj nacionalni cilj – da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima. Pred svima nama u BiH je još mnogo posla. Danas se dokazalo, i neću odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Јer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama – napisao je Dodik na Iksu.

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakSatler: Bićemo zajedno u EU
Naredni članakDOBOJ: Otvorena Peta izložba “Stripa Srpske” (FOTO)