Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 31 godinu od donošenja prvog Ustava Srpske, ističući da danas treba svi da budu ponosni na sve one koji su stvarali Republiku i one koji su je razvijali.

– Ustav Republike Srpske nastao je u veoma složeno i teško vrijeme po srpski narod. I sam sam, kao poslanik, bio svjedok opasnosti koja prijeti Srbima raspadom bivše Јugoslavije i znam borbu koju smo prošli u stvaranju tadašnje Srpske Republike BiH – izjavio je Dodik Srni.

Tadašnje rukovodstvo Srpske Republike BiH, istakao je on, jasno je znalo da je neophodno donijeti demokratski Ustav kako bi zaštitili svoj narod i ognjišta.

– To smo i uradili 28. februara 1992. godine, mjesec i nešto više od formiranja Republike Srpske 9. januara – podsjetio je Dodik, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je u parlamentu učestvovao u donošenju tog najvažnijeg akta.

Prema njegovim riječima, odluke o osnivanju Republike Srpske i Ustava bile su samo odgovor na napade i ubistva srpskog naroda i njihovu majorizaciju u tadašnjoj bivšoj jugoslovenskoj republici BiH, te da je tadašnje rukovodstvo bilo prisiljeno da zaštiti svoj narod od novih pogroma.

Dodik je naglasio da je obaveza današnjih i budućih generacija da čuvaju i grade Republiku Srpsku i da ne uzgube snagu, volju, svijest i uvjerenje da bez naše Republike nema ni srpskog naroda.

– Republika Srpska i njene institucije su simbol našeg opstanka, garant naše bezbjednosti, razvoja i prosperiteta. Zato i jeste naš najvažniji zadatak da čuvamo Republiku Srpsku i ustavni poredak, njegujemo vrijednosti na kojima Srpska počiva i razvijamo je kao moderno demokratsko društvo u kojem se poštuju prava i slobode svakog pojedinca – istakao je Dodik.

Čestitajući Republici Srpskoj i njenim građanima 31 godinu od donošenja Ustava, Dodik je poručio da će aktuelna vlast zajedno sa svojim narodom nastaviti da gradi bolju, razvijeniju, napredniju i prosperitetniju Srpsku.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH, a nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

Foto: Screenshot/instagram.com/mdodik.official

Izvor: RTRS


Prethodni članakZa tri dana u Srpskoj zaraženo 14 osoba
Naredni članakDOBOJ: Obilježen Svjetski dan čitanja bajki (VIDEO)