Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je nedopustivo da zvaničnici EU govore o poštovanju zakona i vladavini prava sve dok pojedinci pokušavaju da kršenjem Ustava BiH oduzmu imovinu Srpskoj, naglasivši da je to riješeno pitanje.

– Da se isključivo radi protiv Republike Srpske najbolje govori primjer kada se prije nekoliko godina odlučivalo o tome kome pripada imovina na prostoru Brčko distrikta. Taj isti sud je rekao da to pripada Brčko distriktu. Samo se Republici Srpskoj pokušava oteti imovina, nećete je oteti – poručio je Dodik.

On je rekao da, između ostalog, zbog toga i postoje problemi u odnosu sa EU jer šef diplomatije Unije Žozep Borelj podržava rad Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika i nije prošao proceduru imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN.

– Ne možete zasnivati svoju politiku na pozivanju na vladavinu prava, a da stojite iza Šmita. Kako je moguće da je vladavina prava da neki pojedinac koji nema ovlaštenja donosi zakone? Kako je to vladavina prava? – upitao je Dodik.

On je rekao da o članstvu u EU postoje i relevantne odluke Narodne skupštine Srpske, te podsjetio na odluku da se ne ide u NATO.

– Da bi ušli u Evropsku uniju odluku mora donijeti NSRS. Ako se odluči, mora se ići na referendum. Mi ćemo poštovati narodnu volju – poručio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.net

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Početkom marta tražiću sjednicu NSRS o imenovanjima tri ministra (VIDEO)
Naredni članakDodik: Helikopteri se u 98 odsto slučajeva koriste za humanitarna pitanja