Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne smije da izgubi Beograd, ali da tamo ne ide da bi bio poslušnik.

Dodik je ocijenio da je u Srbiji kompleksna situacija.

– Kad ovdje u Banjaluci imate slabe lidere, onda Zapad kaže Beogradu da nas ne dira. Kad je ovdje neko jak, onda Zapad preko Beograda želi da nas disciplinuje – rekao je Dodik.

On je dodao da je sada slučaj i da to nije zgodno.

– Recimo veoma je delikatan trenutak kad kažemo da je Kristijan Šmit nelegalan, a on se sastane sa /predsjednikom Srbije Aleksandrom/ Vučićem. Ali sad svi shvataju da je nelegalan. Mi ne smijemo da izgubimo Beograd, ali ja ne idem tamo da bih bio poslušnik. Kad odem tamo i vidim dobru atmosferu tražim podršku za projekte – izjavio je Dodik za Glas Srpske.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku veoma važno ko je vlast u Srbiji.

– Uvažavamo onoga koga bira narod u Srbiji… – istakao je Dodik.

On je rekao da je imao razlog što je pozivao da se glasa za SNS, dodajući da se sa tom strukturom dogovorio o nizu projekata i naveo primjer mosta u Rači preko Save.

– Običaj je da takve projekte finansiraju zemlje po 50 odsto, ako se strane drugačije ne dogovore. Sa Aleksandrom Vučićem sam se dogovorio da Beograd gradi most koji košta 170 miliona evra. Rekao je “okej, mi ćemo graditi” – rekao je Dodik.

On je ukazao da Srbija finansira i 80 odsto gradnje puta do Bijeljine.

– Valjda postoji neka vrsta zahvalnosti za takve stvari u politici. Da ne pričamo sad o projektima u svih 60 opština u Srpskoj. Nama je odgovaralo da bude nastavljen kontinuitet vlasti u Srbiji – naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da mu predsjednik Srbije nije zamjerio kada je uoči izbora rekao da, iako podržava Vučića, on to nije uradio na izborima u Srpskoj 2022, već naprotiv.

– Postoji neka pogrešna percepcija o njemu u javnosti, ima on svoj stav, to nije nimalo lak sagovornik, ali nisam ni ja lak sagovornik. Neki ljudi iz SNS-a jesu dolazili za vrijeme prošlih izbora sa nekim novcem i radili ovdje neke stvari, ali ih je pokupila naša policija – rekao je Dodik.

On je dodao da je jedan od njih sad u kabinetu predsjedniksa Srbije.

– Ali to ne može da ugrozi naše odnose. I ako opet budu dolazili i rovarili, isto ćemo se ponašati. Sve vrijeme sam imao komunikaciju s njim – istakao je Dodik.

Foto: B. Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 18 beba; U Doboju na svijet došlo troje mališana
Naredni članakPodaci poreskih obveznika u Republici Srpskoj sigurni (VIDEO)