Za Republiku Srpsku nije sporan evropski put BiH, ali jeste selektivno sprovođenje 14 prioriteta. Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, onda nema ni dogovora o zakonima o Sudu, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa. Opomena je ovo predsjednika Srpske Milorada Dodika Elmedinu Konakoviću ministru inostranih poslova, koji najavljuje sankcije i izolaciju Srpske.

– Konakoviću, čiji si ti ministar, kad zastupaš samo interese Bošnjaka. Ti si taj koji razbija BiH, beznačajna si politička figura, koja lako može biti zamijenjena – kaže Milorad Dodik.

Umislio je Elmedin Konaković, lider jedne od stranaka Trojke, da je on taj koji određuje prioritete na evropskom putu BiH, da se ne pita Republika Srpska. Obmanjuje javnost da je Srpska pred izolacijom a visoke evropske zvaničnike tvrdnjom da je spoljna politika BiH 100 odsto usaglašena sa EU kada je riječ o ratu u Ukrajini, a nije jer o tome nema konsenzusa u Predsjedništvu. Optužuje predsjednika Srpske da je proruski čovjek.

Milorad Dodik odgovara da je prosrpski orjentisan, a to što radi Konaković da je bezočni napad na Rusku Federaciju.

– Јa obožavam Rusiju, i poštujem i podržavam Putina jednako kao i sve zemlje EU. Јa sam prosrpski orjentisan, odgovoran srpskom narodu i Republici Srpskoj. Zašto je Konaković toliko antiruski nastrojen ? To nije politika BiH, politika BiH uključuje i Srbe i Srpsku, kakav si ti i čiji ministar, ministar samo muslimana? Slažem se, ti si taj koji razbija BiH – smatra Dodik.

Ispunjavanje 14 uslova Evropske komisije podrazumijeva rješavanje statusa stranih sudija u Ustavnom sudu BiH . Na tom tragu, kaže Milorad Dodik, na posljednjem sastanku lidera stranaka u Laktašima razgovarano je i Zakonu o Ustavnom sudu koji bi ispunio taj uslov.

– Ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH nije sporan evropski put BiH, ukoliko to ne možemo da dogovorimo nećemo se dogovarati ni oko Zakona o Sudu BiH, ni o zakonu o pranju novca sukobu interesa , dakle ne može se ovdje nametati šta je on umislio – kaže Dodik.

Elmedin Konaković je spreman da izvršava naloge iz inostranstva dok Republika Srpska ima autentične političare odgovorne svom narodu-kaže Dodik.

– To što se on sastaje sa nekim ministrom odbrane Njemačke, koji traži i pita da li je moguće da Njemačka dobije bilateralni ugovor da rasporedi svoje snage, govori o tome da ta zemlja ima plan da opet ovdje, kao 1941. godine dođe sa oružanom snagom. O tome neće da govori – poručio je Dodik.

I pored neopravdanih prozivki i optužbi od strane Elmedina Konakovića pred strancima, Milorad Dodik kaže da će sutra u Sarajevu prisustvovati sastanku partnera iz vlasti.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Saopštenje za javnost GO SNSD-a Doboj povodom napada na Sanju Vulić
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 8. februar