Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konakoviće sastali su se danas u Banjaluci, gdje su razgovarali o mogućnostima realizacije projekata koji su trenutno u zastoju. U fokusu razgovora bilo je i pitanje ambasadora.

– Izrazili smo zadovoljstvo što smo formirali Savjet ministara. Čekaju nas obimni poslovi koji trebaju da se završavaju na nivou BiH. Biće pitanja koja prave razliku između nas, ali nema potrebe da to potenciramo, jer treba da budemo na liniji da dogovorimo ono što možemo – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će se formirati tim pravnika, da u skladu sa ovlašćenima i Ustavom, naprave mehanizam da ne dolazi do zastoja iz bilo kojih razloga.

– Želimo da se afirmiše ustavna BiH – naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće dati saglasnost oko pitanja sankcija Rusiji.

– BiH treba da nastavi da funkcioniše kako je Ustav predvidio. To je jedini način da ova zemlja napravi korak ka stabilizaciji. Šmit se predstavlja kao lažni visoki predstavnik, i to pitanje treba da se stavi na sto i da se riješava. Uloga međunarodna zajednice sada se pokazuje kao destruktivna – kaže Dodik.

Naglasio je da treba da se isključi uticaj međunarodne zajednice u sudovima, tužilaštvima i drugim strukturama.

https://twitter.com/MiloradDodik/status/1620805773193527297?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1620805773193527297%7Ctwgr%5E3f78cb4e5096afd11e1141e41474b5a3509f3eb0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D501724

– To treba da vratimo u vlasništvo institucija – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je današnji sastanak dobra praksa.

– Osnovni princip naše saradnje jeste da se redovno konsultujemo o svakom pitanju i da pokušamo doći do konsenzusa – rekao je Dodik.

Dodik je rekao je da nije donesena odluka o imenu novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će to biti Zoran Tegeltija, koji obavlja funkciju ministra finansija i trezora u Savjetu ministara, Dodik je rekao da je Tegeltija najstručniji iz te oblasti, ali da tek treba o tome razgovarati s njim.

– Indirektni porezi pripadaju našoj strani i mi ćemo imenovati nekog, za sada nismo donijeli odluku – rekao je Dodik.

Dodik je zatražio da se vrati praksa da u ambasadama budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda, dok je Konaković priznao da se šokirao saznanjem o jednonacionalnim ambasadama.

Dodik je izjavio je danas da nema razloga za zastoj pri otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci, kao i da je Srpska protiv uvođenja viza Ruskoj Federaciji.

Dodik je napomenuo da je ranije na sjednici Predsjedništva BiH donesena odluka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjaluci, te da je ostao samo operativni dio da bi se otvorilo konzularno predstavništvo.

Konaković je naveo da su sve odluke Predsjedništva obavezujuće, ali da njega više interesuje rad konzulata u Novom Pazaru, Rijeci i u Tirani u čijem je otvaranju učestvovala ministarka u prošlom sazivu Savjeta ministara Bisera Turković, koja je kadar SDA.

Konaković je istakao da je najvažnija poruka da će često komunicirati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Ima mnogo otvorenih pitanja. Svjesni smo razlika koje postoje među nama, ali možemo funkcionisati. Vratićemo političko povjerenje u BiH, uvažavajući Ustav, entitete i sve nivoe vlasti – naveo je Konaković.

Naveo je da je važna realizacija svih projekata.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković-Mekdonald: Nastavak podrške i saradnje na različitim projektima
Naredni članakDodik-Mekdonald: Institucije Srpske posvećene provođenju reformi