Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se na današnjem radno-konsultativnom sastanku sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u NSRS razgovarati i o iz Sarajeva najavljenom nametanju Izbornog zakona, što je neprihvatljivo za Srpsku, a biće riječi i o načinu da se Srpskoj vrate nadležnosti iz izbornog procesa.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne prihvata da neko nametne taj zakon sa najvećom pravnom snagom nakon Ustava, a jedan je od suštinskih i sistemskih, istakavši da bi prihvatanje tako nečega značilo da “pristanete da vas nema”.

– Ako neko misli da u ovoj zemlji koju oni misle da naprave treba neki stranac da nameće Izborni zakon, onda se grdno varaju. Već ranije, mimo Ustava, oteta je naša nadležnost da sprovodimo izbore za lokalni nivo, za Narodnu skupštinu Srpske, za predsjednika i potpredsjednika Srpske, Vijeće naroda Srpske i Dom naroda PS BiH – rekao je Dodik.

On je rekao da su te nadležnosti uzurpirane i Republika Srpska želi da ih vrati i da Republička izborna komisija Srpske sprovodi izbore za te nivoe.

– To ćemo u formi zakona uputiti u proceduru za donošenje, uključujući i sve tehničke zahtjeve koje oni /iz političkog Sarajeva/ imaju. Mogu da uvedu kakvu hoće tehniku, čak i da se dvogledom pregleda svaki listić, opet ćemo mi pobijediti na izborima” – istakao je Dodik i dodao da je neprihvatljiva podrška prijedlogu SDA koji je tendenciozno usmjeren protiv Republike Srpske.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDeveti januar – istorijska činjenica koju ne može pobiti ni sud, ni političko Sarajevo, ni bjelosvjetski mešetari
Naredni članakPojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH