Proces protiv mene pred Sudom BiH najviše ide na štetu BiH, jer ako postoji zemlja koja trpi da joj dođe stranac i napiše neku normu, a da sud postupa po njoj, kakva je to zemlja, rekao je i intervjuu za RTL direkt, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kaže da proces protiv njega predstavlja pravni cirkus, te da je zato priča o BiH u kojoj nema smisla biti.

– Najbolje da u BiH vlada mir. Što se nas tiče, mi nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži, mi ćemo ju iskoristiti – jasan je Dodik.

Istakao je da je došao na Sud da pokaže koliko je to sve apsurdno.

– Ko je “visoki predstavnik”? To je samo mišljenje da on može mene smijeniti. Moj odgovor na njegovo mišljenje je odgoj u kući. Pa on stalno govori da BiH nema. Sad smo mi na udaru, ranije je bio Dragan Čović. Stalno mu je neko na udaru. On je stalno u pravu, ali uvijek je samo neko drugi kriv. Došao sam na sud da pokažem koliko je to sve apsurdno – istakao je Dodik.

Govorio je i odnosu sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

– Nema nikakve tajne. Radi se o normalnom čovjeku s kojim imam dobre odnose. Niti sam ja njemu dužan, niti je on meni dužan. Јednostavno dijelimo normalne stvari. On je važan državnik. Јa njega cijenim iz tog razloga. Vodi dobro i uspješno svoju zemlju, na pravi način i brine se o njezinom suverenitetu – naveo je Dodik.

Kaže da je pristup Milanovića racionalan.

Komentarisao je i njihov sastanak na Hvaru.

– Nismo se vidjeli nekoliko mjeseci. On je bio nekoliko dana na odmoru. Čovjek je bio tamo, pitao sam da li se možemo vidjeti i došao sam. Mogao je i biti u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj. Imamo dosta tešku istoriju. Sa njim sam razgovarao o ekonomskim pitanjima i o Evropskoj uniji. To je bio korektan razgovor. On je čovjek koji se bori za Hrvatsku kao što se i ja borim za Republiku Srpsku. Zahvalan sam na to prijateljstvo koje imam sa predsjednikom države – pojasnio je Dodik.

Rekao je da početkom novembra ide u Rusiju.

– Imam svašta pričati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Mislim da je on veliki državnik i da je čast svakome da ima priliku sjediti s njim – rekao je Dodik.

Dodik je, komentarušići izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukan Heleta da planira bijeg iz BiH, rekao da ostaje u Republici Srpskoj.

– Živim i rođen sam u Banjaluci i tamo ću nastaviti živjeti. Zašto ne bih ostao. Imam sedmoro unučadi. Volim svoj kraj – jasan je Dodik.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakNuždić: Suđenje Atifu Dudakoviću odavno je postalo farsa
Naredni članakUplaćeno 472.000 KM za socijalno zbrinjavanje 187 radnika