Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da američki ambasador u BiH Majkl Marfi lobira za muslimane u BiH i da pokušava da uruši Ustav i Dejtonski sporazum.

– Marfijevo saopštenje vrvi od netačnih podataka i laži. Uobičajeno je da Amerikanci, kao što je Marfi pokušavaju da sebi pribave veći značaj nego što ga imaju. Govori da ja ugrožavam mir, a što nikako ne može da dokaže – kaže Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik tvrdi da Marfi nesumnjivo ima misiju.

– Ta misija se zasniva na činjenici da je on već dugo u Sarajevu i da su jasni pokazatelji o njegovoj političkoj korupciji. Mi samo još ne znamo koliko se to plaća. Kod nas se to zove mito, a kod njih lobističke usluge, koje on čini za muslimane u BiH. Nesumnjivo je da je on muslimanski službenik u BiH i da pokušava da uruši Ustav i Dejtonski sporazum – kaže Dodik.

Dodik ističe da Marfi često koristi terminologiju “građani BiH” pokušavajući da uruši osnovnu koncepciju Ustava BiH.

– Ta koncepcija je jasna – BiH je sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda – istakao je Dodik.

Marfi je u autorskom tekstu naveo da “SAD neće stajati po strani dok predsjednik Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo BiH, destabilizovati zemlju i region i spriječiti napredak BiH prema EU”.

Dodika je optužio da “blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu”.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakPozlilo ministru Sevlidu Hurtiću, hitno hospitalizovan
Naredni članakDodik: Založiću se da sljedeće godine najniža plata bude 1.050 KM (VIDEO)