Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upitao je danas šta američki ambasador u BiH Majkl Marfi ima sa obilježavanjem 9. januara – Dana Republike, poručujući da on nije dobrodošao u Srpsku.

– To je tipično miješanje američkog ambasadora. Šta on ima s tim? Ko je on da govori o tome šta će ovaj narod proslavljati, zar je to uloga jednog ambasadora? On je umislio da može da drži prdike o istoriji, o svemu. On i njegova ambasada su izopšteni iz Republike Srpske, mi ne sarađujemo s njima, mislimo da su zlonamjerni i da nemaju nikakav kvalitet i da su sramota što predstavljaju jednu takvu zemlju kao što je Amerika. Takav ambasador neće ničemu doprinijeti – rekao je Dodik komentarišući navode Ambasade SAD u BiH o Danu Republike Srpske.

Dodik je poručio Marfiju da nije dobrodošao u Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da se nagledao i naslušao priča o istragama u vezi sa obilježavanjem Dana Republike.

– Oni misle da će samo na bazi činjenice da su lažno, vanustavno, formirali Sud i Tužilaštvo čitav jedan narod satjerati u logore, zatvore i tako dalje. Možda njemu to jeste namjera, samo on mora da zna da nije dobrodošao u Republiku Srpsku – istakao je Dodik.

Podsjećamo, iz Ambasade SAD u BiH ponovo su se danas oglasili na društvenim mrežama, tvrdeći da je proslava 9. januara neustavna, te istakli da su Sjedinjene Države djelovale “kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati da to učine ponovo u budućnosti”.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članak“Srpska neće oklijevati da zaštiti svoje pravo i proglasi status slobode” (VIDEO)
Naredni članakBubić: Optužnica protiv Dodika – napad na ustavni poredak