Republika Srpska isključuje mogućnost napada policijskih snaga FBiH ili Oružanih snaga BiH, ali se plaši i strepi zbog pripadnika “Islamske države” i sličnih organizacija koji su se vratili u BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u intervjuu za “Glas Evrope” rekao da bi pripadnici terorističkih organizacija koji su se vratili u BiH mogli da izvrše pojedinačne terorističke napade, ali da bi takav napad omogućio Srpskoj da preuzme punu kontrolu nad svim svojim granicama.

Na pitanje da li su u Sarajevu svjesni prijetnje “Islamske države”, Dodik je odgovorio da Sarajevo ne samo da je svjesno toga, već da “proizvodi teroriste”.

– Kao da ne znaju – proizvode ih. Unutar Evrope, BiH je, uz samoproglašeno Kosovo, proizvela najveći broj pripadnika “Islamske države”. To nisu bili Srbi – naglasio je Dodik.

SRPSKA NE IZMIŠLjA NIŠTA NOVO, SAMO BRANI I ČUVA ONO ŠTO IMA

Republika Srpska ne izmišlja ništa novo, već brani i čuva ono što ima, a to su teritorija i državne institucije, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje portala Glas Evrope da li je siguran da u slučaju proglašenja nezavisnosti Republike Srpske ne bi izbio novi rat, s obzirom da se zbog specifičnosti regiona “to može očekivati”, Dodik je odgovorio da Srpska ne želi nikoga da ugrožava, već se samo bori da očuva svoju sredinu.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Dodik je napomenuo da su diplomate koje su ga sastavljale od početka znale da će njegovo ispunjavanje biti teško.

– Zato su napravili granicu između dva entiteta koja postoje na teritoriji BiH – Republike Srpske i Federacije BiH. Osim sa FBiH, Republika Srpska se graniči sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Ne izmišljamo ništa novo. Mi štitimo i čuvamo ono što imamo – teritoriju i državne institucije – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su lojalni građani – Bošnjaci i Hrvati – uvijek dobrodošli u Republiku Srpsku i da će njihova prava biti jednako poštovana kao i prava Srba.

– Poštujemo predstavnike Bošnjaka i Hrvata. Oni obavljaju značajne funkcije u državnim institucijama, kao što su potpredsjednik Republike Srpske, zamjenik premijera, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Postoji, takođe, i Vijeće naroda, koji predvodi predstavnik Bošnjaka. Ne želimo nikoga da ugrožavamo, mi se samo borimo da očuvamo našu sredinu. Lojalni građani – Bošnjaci, Hrvati – uvijek su dobrodošli u Republiku Srpsku. Mi ćemo poštovati sva njihova prava, jednako kao i prava Srba – dodao je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOrganizacija starješina: Paljenje zastave Srpske – divljački čin koji podsjeća na ratne dane
Naredni članakDodik: Poznato je da je Moskva istorijski saveznik Srpske