Paket koji smo napravili na bazi od 14 prioritetea, usvojen je. Radili smo i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon koordinacionog sastanka partnera u vlasti na nivou BiH SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka “Trojke”.

– Ništa u gotovosti nismo napravili da ide na odlučivanje, ali ima pomaka. Paket koji smo napravili na bazi od 14 prioritetea, usvojen je. Radili smo i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi – ističe Dodik.

Kako on navodi, Centralna izborna komisija je veoma sumnjivo izabrana, zakon nije poštovan.

– Na tom pitanju radimo, oko izbornog zakona. Potrebno je izmijeniti Izborni zakon kako bi se došlo do promjene članova CIK-a. Smatramo da će kroz novu reformu sistema biti novih definicija. Smatramo da Dom naroda na nivou BiH treba da bude uključen – dodaje Dodik.

Ističe da što se tiče Suda BiH, godinama se upozorava na činjenicu da ni Sud ni Tužilaštvo nisu legitimno formirani.

– Imamo dogovor da da se na nivou Suda BiH treba formirati apelaciono vijeće. Sud i Tužilaštvo BiH su formirani nelegalnim aktivnostima visokog predstavnika. Razgovaramo i vidimo vrstu opstrukcije kada je u pitanju Sud. Treba održati atmosferu razgovora, imamo toplu atmosferu. Mi moramo da isporučimo rezultat kada je u pitanju Ustavni sud – kaže Dodik.

Dodaje da nije optimista kada je riječ o Evropskoj uniji.

– Mi ne prihvatamo da neko ode u Generalnu skupštinu UN-a i iznosi svoje lične stavove. Nećemo to više da gledamo, ako neko prezentuje politiku, mora da se usaglasi. Apelujem da se to ne radi – navodi Dodik.

Cijelu konferenciju za novinare, pogledajte ovdje:

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra toplije sa sunčanim intervalima
Naredni članakVulić: Nema suverene BiH sa turistom i strancima