Pred BiH je otvaranje pregovora sa EU. Sa partnerima u Federaciji urađen je veliki posao i aktivno radimo da se u roku finalizuju rješenja koja će dati tačan datum za BiH. Iz EU je pozdravljen napredak, ali i dalje čujemo i one druge koji pokušavaju da nađu izgovor kako bi se zakočio evropski put BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Uvjeren sam da su ti glasovi u potpunosti protiv procesa proširenja, te da su se trudili da ne vide ono što je očigledno, da smo ispunili i više nego mnoge današnje članice. Mnogi su pokušali da zloupotrijebe priču o evropskom putu kako bi se obračunali s Republikom Srpskom, ali nisu uspjeli u tome – napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da Evropska unija počiva na principima saradnje i dogovora, kao i da su predstavnici stranaka na vlasti u Srpskoj i Federaciji pokazali u kratkom periodu da su ugradili te principe u svako rješenje i svaki zakon koji su donijeli.

– Poštovanje dogovora osnova je svakog napretka i od Evrope očekujemo da pokaže da poštuje BiH konkretnim djelima – otvaranjem pregovora. I u Evropi je vrijeme za ozbiljne odluke kojima će pokazati da li je odlučna i da li želi BiH za svog partnera – smatra Dodik.

Navodi da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena da zajedno s Federacijom napreduje na evropskom putu i sarađuje sa svima.

– U ovom procesu smo zajedno. Koliko god neki pokušavali predstaviti da je Federacija ta koja nešto radi i predstaviti predstavnike Srpske kao negativce, treba znati da takvim aktivnostima najviše dijele BiH. Priče o sankcijama nekoliko isfrustriranih parlamentaraca dokaz su da jedan dio Evrope ne razumije složeni sistem uređenja BiH – naglasio je Dodik.

Svaka njihova poruka je, dodaje Dodik, destruktivna i nikome ne pomaže, pa ni Federaciji.

– U BiH ostaje jedino rješenje dogovor njenih izabranih predstavnika i poštovanje principa na kojima je nastala. Svako ko misli da to može promijeniti igra se sa sudbinom BiH i negira je kao suverenu i samostalnu – poručio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik sa direktorom kompanije iz Budimpešte: Srpska otvorena za saradnju
Naredni članakKošarac: Procesom protiv Dodika želi se proizvesti haos