Iz EU smo dobili jasnu poruku da podržava dijalog i domaća rješenja i to smo pozdravili, jer je to jedini način da BiH profunkcioniše, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Dobro smo analizirali sve što je u posljednjih nekoliko dana rečeno i dogovoreno. Zaključak je da “trojka” nema nikakvo rješenje niti program i da su njeni predstavnici potpuno pogubljeni i nespremni za nastavak evropske priče. Osim narativa koji nikome ne koristi kako je Srpska kriva za sve, nismo čuli šta je tačno problem u ponuđenim rješenjima, osim što se ona ne dopadaju Amerikancima, koji opet nemaju nikakve veze s evropskim putem – istakao je Dodik u objavi na Iksu.

Ponovio je da BiH svoj status može da gradi samo na dogovoru svih predstavnika naroda, poštujući Ustav i zakone.

– Taj njen status je dotakao samo dno pod uticajem stranog faktora i taj status se može popraviti samo domaćim rješenjima – jasan je Dodik.

Poručio je da je vrijeme je sve stranke na vlasti preuzmu odgovornost.

– To je ono što nam u svojim saopštenjima stalno govore i EU i sve strane ambasade. Slažem se, došlo je to vrijeme i zato nikakvo uplitanje sa strane ne dolazi u obzir. “Trojka” neka se smisli da li će se povući pod pritiskom Amerikanaca. Rasturili su nam institucije, omogućili kriminalno djelovanje na mjestima koja bi trebalo da predstavljaju najviša pravosudna tijela, a sad nam ti Amerikanci opet drže predavanja kako ćemo i šta ćemo da radimo – naveo je Dodik.

Pojasnio je i šta Amerikanci rade sve u BiH.

– Prvi put tako što su omogućili da se pravosudne institucije oforme na neustavan način, a drugi kada su u njih instalirali ljude sumnjive prošlosti i upitnog morala. Rezultate njihovog uplitanja gledamo u neustavnom sudu. I ptice na grani znaju zašto su pokrenuli proces protiv mene. Zna to svaki čovjek. Sutra mogu pokucati na bilo čija vrata i reći ovo je naše. Navikli su da se njihovo nasilje i zvjerstva ne propituju i to je ta sila koju Republika Srpska dobro poznaje, ali neće joj dozvoliti da pobijedi. Ne možemo i nećemo dozvoliti da odlučuju umjesto nas – istakao je Dodik.

Poručio je da niko nema pravo da odstupi od ove borbe.

– Sve njihove laži neće zamaskirati to što rade. Svi znaju da oni nikada nisu pomogli nikome ako nije bio u pitanju neki njihov interes. Na strani su Bošnjaka jer ih je lako kontrolisati. I njih će iscijediti kao limun i na kraju ih predstaviti kao radikalne islamiste. Јasno je da u BiH postoje radikalne islamske formacije koje imaju podršku u Islamskoj zajednici. Nerješavanjem tog pitanja, cijela BiH je izložena opasnosti – izjavio je Dodik.

Kaće da nekome odgovara da se u BiH o tome ćuti i zato ispaštaju svi ostali muslimani koji žive u BiH.

– Zbog toga što ne kažnjavaju zločince, cijeli narod je označen kao takav i to je problem s kojim će se predstavnici Bošnjaka u budućnosti morati suočiti. Iz Evrope smo slušali te poruke. Kada se pažljivije iščita, jasno je da je lakše reći da je Srpska kriva, nego da postoji strah od BiH koja je utočište islamskih ekstremista – zaključio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: BiH je zaslužila da uđe u EU
Naredni članakAleksandar Vučić posthumno odlikovao Spomenka Gostića zlatnom Medaljom za hrabrost (VIDEO)