Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da državna imovina na teritoriji Srpske pripada Srpskoj i da je za Srbe u BiH to “pitanje života i smrti”.

Govoreći za AFP, Dodik je podsjetio da je više od 80 odsto nadležnosti prebačeno je na nivo BiH i da ih Srbi žele nazad, uključujući državnu imovinu na teritoriji Republike Srpske.

AFP podsjeća da bošnjački lideri, koji se zalažu za centralizovanu BiH, tvrde da su za to nadležne vlasti na nivou BiH. Agencija dodaje da bi to pitanje mogao da “riješi” glavni izaslanik međunarodne zajednice nadležan za nadgledanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ukoliko se to desi, ići ćemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i donijećemo odluku o nezavisnosti. Povući ćemo Srbe iz vojske, policije, iz zajedničkih institucija. Predlažem im da se ne miješaju u ovu priču – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je namjera Zapada da sahrani Republiku Srpsku, da je učini beznačajnom i da stvori centralizovanu BiH.

– Naš karakter nije dozvolio da se to dogodi. Zato s ponosom slavimo 9. januar – rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, predsjednik Srpske naglasio je da su Srbi u BiH već mentalno integrisani u Srbiju i da bi rado podržali nezavisnost Republike Srpske.

– Ne želimo da ostanemo ovdje – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da nema sumnje da Srbi u BiH žele nezavisnost, ali da oklijevaju sa takvim potezom zbog “i dalje svježih sjećanja na rat”.

– Međutim, potpuno sam siguran da narod razumije o čemu se radi. Ukoliko bi mu se u odlučujućem trenutku ponudila platforma za nezavisnost, narod bi to podržao. Mi smo mentalno integrisani sa Srbijom. Naravno, mi smo sada dio BiH, ali zato što moramo da budemo. To nije nešto što želimo – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske napomenuo je da je “greška” Dejtonskog sporazuma bio postavljeni cilj da se “zaraćene strane spoje kako bi održale imaginaciju zvanu BiH”.

Dodik je napomenuo da je Dejtonski sporazum bio odličan istorijski trenutak da se postave granice između naroda i uspostavi trajni mir na Balkanu.

U Srpskoj se danas obilježava Dan republike i 32 godine od osnivanja Republike Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je juče čestitku Dodiku povodom Dana republike i naglasio da će Beograd ostati privržen poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Vučić je pozvao na jačanje kulturoloških, ekonomskih i institucionalnih veza sa Republikom Srpskom.

AFP podsjeća da je Dodik postao “noćna mora” za vlade zapadnih zemalja, usljed prijetnji da će se Srpska osamostaliti, kao i zbog retorike protiv centralizovane BiH, suprotstavljanja međunarodnim izaslanicima, te bliskih odnosa sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je izjavio da je ponosan što može redovno da se sastaje sa Putinom, kojeg je nazvao velikim liderom.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Odlikujemo sve one koji su ostavili trag u životu Srpske (VIDEO)
Naredni članakPredsjednik Srpske odlikovao zaslužne građane i institucije (VIDEO)