U Narodnoj skupštini Republike Srpske Posebna sjednica-razmatra se aktuelna bezbjednosna i politička situaciju u svijetu i uticaj na Republiku Srpsku. To je i jedina tačka dnevnog reda koji su predložili predsjednici Republike Milorad Dodik, Narodne skupštine Nenad Stevandić, Vlade Radovan Viškovića i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Najviši zvaničnici obratili su se poslanicima -svi jedinstvenog stava – u BiH je na sceni ugrožavanje Dejtonskog sporazuma, ali to ne radi Republika Srpska, nego strani faktor. Odluke Kristijana Šmita treba poništiti.

Tokom dva i po sata obraćanja zvaničnika Srpske – najvažnija je poruka da nije prihvatljivo nikakvo nametanje odluka od stranca bez legitimiteta, Kristijana Šmita. Sa njegovim postojanjem u BiH nespojiv je evropski put, a međunarodno pravo i jedinstvo odgovor su Srpske na njegove poteze. Sva rješenja moraju biti rezultat dogovora domaćih političara, ali ih oni u Sarajevu, iz Trojke, pod uticajem stranaca uporno ruše. Tvrdnje da Republika Srpska potkopavanjem zajedničkih institucija potkopava Dejtonski sporazum, služe za obračun sa demokratskim institucijama Republike Srpske i njenim demokratski izabranim predstavnicima.

Za to služe i sankcije kojima se krše osnovna ljudska prava, ali će Srpska odoljeti svim pritiscima. Odoljeti, opstati i dalje redovno izmirivati sve svoje obaveze. Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da su mir i stabilnost neprikosnoveni u Srpskoj i da kreće u novu fazu borbe za Republiku Srpsku. U tom smijeru idu i zaključci koje je predložio.

Kolonijalna uprava da poništi sve akte koje je donio Kristijan Šmit, i to u roku od sedam dana. Ovo je pred poslanicima zatražio predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik. Ne uradi li to, Dodik predlaže da predstavnici Srpske zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, da se Šmitove odluke proglase ništavnim, da njihova primjena bude zabranjena organima BiH, da sajt OHR-a proglase naprihvatljivim i nezakonitim mjestom objave akata. Parlamentarna skupština BiH treba i da zabrani “Službenom glasniku BiH” da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

– Na istoj sjednici da se donese u Parlamentarnoj skupštini BiH i Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima, ali i da se razvlasti CIK kao paradržavni institut. Parlamentarna skupština da potvrdi ustavno određenje tako što će reći da je ta institucija jedina nadležna za donošenje zakona – rekao je Dodik.

Potrebno je, kaže predsjednik Srpske, i da se utvrdi ubrzan put za članstvo u Evropsku uniju, da se donese deklaracija o teritorijalnom integritetu BiH i na taj način pošalje poruka želje za stabilizacijom. Na toj skupštini trebalo bi američkog, njemačkog i britanskog ambsadora i Kristijana Šmita, proglasiti neprijateljima BiH i zabraniti im rad u BiH. Ako se to ne desi, Dodik je predlažio da Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici budu u institucijama BiH ali da ne odlučuju. Moguće je i raskidanje saradnje sa sadašnjim partnerima, ali i ponuda i novi dogovor sa drugim strukturama u BiH. Republika Srpska donijeće deklaraciju o ustavnom uređenju BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dodik predlaže i da Srpska, nastavi sprovođenje svih do sada donesenih akata u vezi sa statusom, odnosno da se povuče iz sporazuma o Oružanim snagama, VSTS-u, indirektnim porezima i svim drugim sporazumima i da aktivira zakon o Agenciji za lijekove i donese druge zakone po hitnom postupku.

– Da Republika Srpska donese svoj izborni zakon u formi nacrta, da bi mogao što prije da se sprovede javni dijalog o tome. Da se u najskorije vrijeme krene u realizaciju ovoga. Јa ću potpisati. Dajte mi zakon, ja ću ga potpisati. Republika Srpska će insistirati na Dejtonskoj ulozi Srbije i na Vaskršnjem saboru treba da se konstatuje da su Bošnjaci prekršili sporazum, te da je Srbija spremna da u međunarodnim institucijama brani Republiku Srpsku i Dejton – naveo je Dodik.

Mirovni sporazum urušavali su stranci, a ne Republika Srpska, kaže Željka Cvijanović. Srpski član Predsjedništva naglašava da je Republika Srpska opedijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. To, kaže, ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije, već godinama djelovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH. Srpska je, navodi, vrlo zainteresovana za evropski put BiH, jer on podrazumijeva da ćemo se riješiti OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Na početku smo procesa koji treba da pozdrave domaći faktori, to je zeleno svjetlo. Nismo dobili datum, ni pregovarački okvir, mrlja Šmit koji umjesto domaćih faktora nameće zakone kao i proces koji opet podrazumijeva nametanje izmjene Krivičnog zakona prema kojem bilo kod od nas treba da ide na sud i ideš u zakon – izjavila je Cvijanović.

Da su upravo ovakvi procesi cijena koju Srpska plaća da ne bi ostala bez svoje imovine, upozorio je predsjednik skupštine Nenad Stevandić. Za razliku od Dodika koji ne vjeruje u Šmitove riječi da neće nametati zakon o imovini, Stevandić je uvjeren da je to pobjeda Republike Srpske. Upozorava da su sankcije, pokušaj disciplinovanja legitimno izabranih predstavnika koji rade posao u okviru svog mandata, kojima se pokušava onesposobiti lanac odlučivanja u Srpskoj.

– Krupni procesi zahtijevaju krupne odgovore i hrabrosti. Na šta možemo uticati – na naš instituicionalni opstanak. Brani se u NSRS. Srpska je stvorena u miru, branjena u ratu, opstanak u institucijama – izjavio je Stevandić.

Institucije Srpske, zbog pritisaka kojima je izložena, traži i alternativne kraditne aranžmane koje sabotiraju stranci. Pregovara se isključivo sa onima koji poštuju ustavnu strukturu BiH. Opremanje MUP-a, u koje, opet stranci, žele da poljuljaju povjerenje, istorijska je odluka. I nastaviće se, prema stavu Narodne skupštine. Predsjednik Vlade Radovan Višković, upozorio je da se ovih dana u bankama brišu računi legitimno izabranih predstavnika i onih koji su dali doprinos stvaranju Republike

– Bez obzira na izazove, svi alati stranaca imali su malo uspjeha, ali Republika Srpska će nastaviti da izvršava svoje obaveze, plate penzije. Dobro pazimo, najopasniji metod pritiska je metod unutrašnjeg razdora. Bojim se da će moćnici pribjeći i ovakvim metodama a možda to već i rade – naveo je Višković.

Na sjednici Parlamenta Srpske, upozoreno je i da je kolektivni Zapad pokrenuo hibridni rat protiv Republike Srpske jer je, prema riječima predsjednika Dodika, predugo opstala uprkos njihovom planu da opstane. Zato je, naglašava, važno da donosimo odluke koje će biti važne.

– Sud i Tužilaštvo BiH su mjesto terora. Pozivam vas da ovu rečenicu usvojite kao istorijsku. Potvrdilo se da je taj Sud formiran samo da bi presuđivao Srbima – dodao je Dodik.

Ustavni sud BiH, smatraju zvaničnici, pokušava dobiti glavno mjesto u pritiscima na Republiku Srpsku, a na ruku im ide i Venecijanska komisija koja preporučuje da sudije imaju neograničen mandat, iako je ustav BiH jasan – penzija nakon 70. godine. Neograničen mandat sudija, za Srpsku je neprihvatljiv, kao i strane sudije u tom sudu.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: U Srpskoj nema diskriminacije Bošnjaka
Naredni članakKaran: Informacijom obuhvaćeni svi globalni bezbjednosni izazovi