Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska pokazala da Dan Republike, 9. januar, proslavlja u ambijentu okupljanja i sa pozivima na mir, ističući da nije bilo nijednog incidenta kojim bi bilo ko bio ponižen.

Odgovarajući na pitanje novinara o napadima na profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sabinu Silajdžić zbog njenog stava o proslavi 9. januara, Dodik je rekao da mu je nezgodno da to komentariše, jer se to, pogotovo tamo, može shvatiti otežavajuće za profesoricu, ali da smatra da je, kada se uzme u obzir ono što je ona rekla, “onda to to”.

– Nama ne godi i ne smatramo da treba da slavimo 1. mart, ali nikada nismo tako osiono, žestoko sa mržnjom reagovali na ljude. Mi smo smatrali da je njihovo pravo /u Federaciji BiH/ da slave šta hoće, ali da imamo i mi pravo da slavimo šta mislimo da treba, a ne da nam neko drugi to određuje – rekao je Dodik u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu, Silajdžićeva je u pravu.

– Nama treba omogućiti da to obilježavamo – istakao je Dodik.

On je podsjetio da nijedna od političkih opcija koje su bile iz Republike Srpske na zajedničkom nivou u Predsjedništvu ili zajednički institucijama nikada nije obilježavala 1. mart.

– Ali mi nismo to osporavali. Ovo je neki bijes, neka mržnja. Јa samo pozivam naše ljude da u miru i dostojanstvu obilježavamo i druge dane. Drago mi je i vjerujem da ćemo sve naredne godine obilježiti na taj način. Mi ćemo naše praznike obilježavati, i vjerske i državne – istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska pokazala da to čini u ambijentu okupljanja, u ambijentu poruka koje su išle za tim da se poziva na mir i da nije bilo nijednog incidenta koji bi ukazivao na to da je to ponižavanje bilo koga.

– Јa ne razumijem njih u Federaciji. Ako im to toliko smeta što ne gledaju svoju Federalnu televiziju, tamo nije bilo prenosa, nije bilo ničeg od svega toga, neka gledaju svoje televizije. Što gledate ove ovamo ako vas to nervira? Јa tradicionalno ne gledam nijedan medij iz Federacije pa mi je lakši život iz tog razloga – rekao je Dodik.

Silajdžićeva je na društvenim mrežama objavila tekst koji je nazvala “Obraćanje “pro-bosanskim snagama” – propitivanje i svjedodžba istini”, u kojem je, između ostalog, navela da su i 1. mart i 9. januar legitimne političke volje.

Ona je kasnije, gostujući na medijima u FBiH, rekla da su 1. mart i 9. januar u njenom srcu “ista ravan” i da je “i kod jednog i kod drugog datuma donesena jednostrana odluka”.

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu potom su najavili su da će protiv Sijadžićeve podnijeti prijavu Etičkom odboru Univerziteta, dok Asocijacija mladih SDA zatražila od Univerziteta u Sarajevu da pokrene disciplinski postupak i udalji Sijaldžićevu sa Ekonomskog fakulteta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU funkciji humanitarni broj 1412 do 31. januara (VIDEO)
Naredni članakDodik: Vrijednost rudnih bogatstava Srpske procijenjena na 15 milijardi evra (VIDEO)