Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da apsurdna situacija u BiH traje predugo, istakavši da je Srpska ostala na braniku slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i da i time pokazuje svoj karakter.

– Od početka je bilo jasno da je Dejtonski mirovni sporazum prelazni dokument, oni to više ni ne kriju, a pitanje je ka čemu, ka unitarnoj Bosni, mi se ne slažemo – poručio je Dodik.

On je naglasio da je u BiH bio niz epizoda, da je apsurdna situacija i u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da je protiv Republike Srpske upereno i djelovanje Kristijana Šmita.

– Sada nas jure sa Sudom BiH – rekao je Dodik i dodao da je apsurdno da neko ko nije visoki predstavnik, ko nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, nameće zakone.

– Čak je i opozicija u Republici Srpskoj odbila da sarađuje sa njim, sem stranke Narodni front Јelene Trivić – istakao je Dodik.

Podsjetio je da su ranije visoki predstavnici zabranjivali politički rad, da je u BiH potpuno bespravno više od 280 zakona u BiH nametnuto sa visokim predstavnikom, te da se sada to nastavlja sudskim procesom u Sudu BiH.

Dodik je za Televiziju Hepi rekao da se za Šmita vezuju velike afere u Njemačkoj i da se Šmit, da je pošten, nikada ne bi prihvatio ovoga što čini u BiH.

– Nisu ga /Šmita/ htjeli Nijemci, /njemački kancelar/ Angela Merkel nije znala šta će s njim, i odjednom /Valentin/ Incko podnosi ostavku i dolazi Šmit – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska nakon Dejtona bila u nezahvalnoj poziciji i da je sasvim druga situacija kako sada živi.

– Stvar Republike Srpske je u njenom karakteru – naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da je sve što radi Šmit upereno protiv Srba.

– Merkelova nije znala šta će s njim, nisu ga oni htjeli. Budući da je on bio njen saradnik, ona ga je poslala ovamo – kaže Dodik.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu Dodik je poručio da će se jednom morati pitati i Srbija i Hrvatska jer su one potpisnice i garant tog sporazuma.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakKako ukloniti masne mrlje sa zidova?
Naredni članakParlamentarci iz BiH posjetili Štab Vrhovne komande NATO-a u Monsu