Amerika treba da prihvati da Republika Srpska i njeni građani nikada neće dozvoliti da o njihovoj sudbini odlučuju drugi, izjavio je Srni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon što je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O`Brajen izjavio da je originalni Dejton izašao iz njegovog pera i da žele da se fokusiraju na to da institucije vlasti funkcionišu onako kako su dizajnirane da funkcionišu, Dodik je rekao da je dobro znati da O`Brajen smatra da svi treba da se na to i fokusiraju.

Dodik je istakao da to znači da svi moraju poštovati Ustav BiH i ono što u njemu piše, kao i Dejtonski mirovni sporazum.

– To znači da prvo treba osloboditi Ustavni sud od stranaca koji su u BiH oživjeli neki novi `pravni sistem`, gdje umjesto da tumače Ustav i drže se slova zakona, oni pozivaju na nasilje stranaca i odluke raznih kolonijalnih upravnika koji su se šepurili kroz BiH i svima nama zagorčali život, koje su još poznate kao `ranija praksa`- rekao je Dodik.

On je naglasio da nigdje na svijetu nema da je iznad zakona i Ustava odluka nekog stranca i da ona ima veću težinu, nego ono što kažu institucije.

– Slatkorječivost Amerikanaca dobro zvuči, ali vidjeli smo u praksi da ono što govore i ono što misle nije isto. Puna su im usta Dejtona, a srušili su ga svojom jednostranom podrškom muslimanima. Ne može se istovremeno podržavati neimenovani stranac i poštovati institucije. To je vrijeđanje zdravog razuma i ponižavanje svih ljudi u BiH – istakao je Dodik.

S obzirom da je, kako to sam kaže, Dejton izašao iz njegovog pera, Dodik je rekao neka ga onda opet pročita.

– Svojim intervencijama, napravili su nam od pravosuđa mućkalicu gdje ima svega i svačega, samo nema prava. Ustavni sud djeluje kao politički organ koji zastupa interese Amerikanaca, a Sud i Tužilaštvo služe za progon njihovih neistomišljenika – napomenuo je Dodik.

Sve su smislili, kaže Dodik, ali nisu očekivali to da Srpsku neće utišati prijetnjama.

– Nikada nismo bili poslušnici i nikada to nećemo ni biti. Republika Srpska uvijek se zalagala i uvijek će se zalagati za poštovanje institucija. Onaj ko je dobronamjeran i želi dobro ljudima u BiH zna da čita i vidi da sve što mi govorimo je rekacija na njihovo nasilje i da jedino Republika Srpska čuva dejtonsku BiH, o kojoj O`Brajen govori – rekao je Dodik.

Komenatrišući O`Brajenovu izjavu da su glasači oni koji Dodiku moraju dati odgovor na, kako je rekao, “prijetnje”, Dodik je saglasan da su građani Republike Srpske jedini koji mogu dati odgovor, navodeći da su oni to već uradili, birajući njega i politiku koju predstavlja.

– Dobro bi bilo da i Amerika pročita poruku koju im šalje Republika Srpska i njeni građani i da jednom zauvijek prihvate da nikada nećemo dozvoliti da o našoj sudbini odlučuju drugi. Srpska je za dejtonsku BiH i boriće se za nju. Ako ne može dejtonska, ne može nikakva i to je jasno svakome ko zna da čita – istakao je Dodik.

A što se tiče tvrdnje O`Brajena da je on pisao Ustav BiH, Dodik kaaže da je možda tačna, ali nigdje ne napisa da je zabranjeno da se entiteti odvoje jer to nije ni bilo moguće zabraniti zato što po Povelji UN narodi imaju pravo na samoopredjeljenje.

– Po tome što je rekao trebalo bi da mu vjerujemo na riječ. Preambiciozno za njega jer su mnogi njegovi toliko prevarili i slagali da su srušili ono što je izašlo iz njegovog pera. Sjećam ga se kao ozbiljnog i posvećenog profesionalca, i sada gajim nadu da je takav i da može pomoći. Ali ako sluša onog Marfija to je nemoguća misija. Vratite nam slovo Dejtonskog sporazuma, gospodine O`Brajen, spasite svoju olovku i nas ostavite na miru – istakao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakFZO: IZIS spreman, puštanje u funkciju postepeno
Naredni članakDodik: “Ili je smrt za vrat”, ili su u igri velike pare, te je Šmit zapeo da BiH ponizi