Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske saopštio je da je iznos od 215 KM minimalna mjesečna obaveza osiguranika u dobrovoljnom osiguranju, a 107,5 KM za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Kako oni dodaju, lice koje nema obavezno osiguranje, može osigurati na dobrovoljno osiguranje pod uslovima da ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili Brčko distrikta, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina i mlađe od 65 godina života.

– Status osiguranika u dobrovoljnom osiguranju stiče se podnošenjem zahtjeva, a utvrđuje ga Fond PIO svojim rješenjem. U Republici Srpskoj 31. decembra 2023. bio 1.291 aktivan osiguranik u dobrovoljnom osiguranju, odnosno bilo ih je 182 više nego na kraju 2022. godine. Osnovicu za obračun doprinosa za poljoprivrednike u 2024. godini predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u Srpskoj za prethodnu godinu, a iznos od 107,50 KM predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu poljoprivrednika komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u ovoj godini – navodi se u saopštenju.

Njih u matičnoj evidenciji 31. decembra 2023. bilo je 1.988 aktivnih, što je za 283 više nego u 2022. godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodiku povelja “Prosvjete”; Decenijska beskompromisna borba za srpski narod i Srpsku
Naredni članakPrioritet implementacija dogovora iz Laktaša, a ne izmjene Ustava