Noćne fotografije Doboja objavljene na profilu “Letim nebom” plijene ljepotom i predstavljaju pravi odmor za oči.

Doboj je centar regije, relativno velike etničko-geografske cjeline u centralnom sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, i u središnjem pojasu Republike Srpske. Grad je utemeljen i razvijao se u području jedne šire geografske zone pobrđa, preko koje se planine Balkana blago spuštaju u nizije Panonije.

Ovo je prostor koji je od davnina bivao kolijevka ljudskim naseljima u proširenoj dolini rijeke Bosne, gdje se iz dva suprotna smjera slivaju pritoke Usora i Spreča.

Prostor opštine Doboj je komunikacijska spona Panonskog i Jadranskog basena s jedne strane, te Zapadne Evrope i Centralnog Balkana s druge strane, zbog toga ima strateški značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Najvćei i najvažniji kulturno istorijski spomenik je Dobojska tvrđava.

Da je gradnja dobojske tvrđave kamenih zidina počela u XIII vijeku dokazuju brojna arheološka istraživanja, nalazi nakita sa groblja na Usori i keramike iz dna

južne kule dobojske tvrđave, austrijske gravire iz 1697. godine, stari turski popisi, tefteri. Ovi dokazi svjedoče o vremenu početka gradnje dobojskog utvrđenja u XIII vijeku, prate i daju veoma vrijedne podatke o prodoru i smjenjivanjima neprijateljskih vojnih posada na ovom području, te periodima nadogradnje, popravljanja i doziđivanja dobojske tvrđave tokom ratovanja hladnim napadnim oružjem (katapultima).

Foto: Preuteo sa FB stranice “Letim nebom”

Izvor: SeeSrpska

Prethodni članakRegulatorna komisija za energetiku nadležna za regulaciju energetskih djelatnosti u sektoru gasa
Naredni članakDOBOJ: Adekvatna komunikacija ključ za rješavanje stresa (VIDEO)