Željeznice Republike Srpske /ŽRS/ će po okončanju restrukturisanja biti organizovane kao holding sa zavisnim preduzećima za infrastrukturu, prevoz putnika i robe, a radionice za popravku željezničkih vozila i vuča vozova biće u okviru zavisnog preduzeća za teretni saobraćaj, rečeno je Srni iz ŽRS-a.

Iz ŽRS-a su naveli da se proces restrukturisanja realizuje u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, uz podršku Vlade i nadzor Svjetske banke, koja je dostignuti stepen realizacije projekta okarakterisala pozitivno.

U ovoj kompaniji kažu i da je produžetak roka restrukturisanja do kraja 2024. godine opravdan, navodeći da je u postupku utvrđivanje vlasništa imovine koja se nalazi u bilansima ŽRS i da se trenutno provode aktivnosti na pripremi redovnog godišnjeg popisa imovine i obaveza preduzeća za tekuću godinu.

Rješenjem Okružnog privrednog suda u Doboju donesen je plan isplate priznatih potraživanja povjerilaca kojim je definisan način izmirenja prijavljenih potraživanja Ministarstva finansija Republike Srpske, kroz konverziju duga u osnovni kapital.

Iz ŽRS-a su istakli da su preduzeli sve neophodne aktivnosti za završetak procesa konverzije i da je u toku realizacija posljednjeg koraka koji se odnosi na uplatu naknade Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske, čiji je rok 31. decembar 2024. godine.

Dugoročne obaveze ŽRS zaključno sa 30. septembrom iznosile su 63.996.505 KM, dok su kratkoročne obaveze bile 281.397.128 KM. Najveći dio iskazanih obaveza, odnosno više od 90 odsto odnosi se na obaveze po inokreditima koji su predmet konverzije duga u kapital, a koje će biti izmirene okončanjem tog postupka.

“Željeznice” su, kako napominju iz ove kompanije, u prvom polugodštu ostvarile negativan poslovni rezultat u iznosu 9.709.402 KM, na koje je uticalo smanjenje godišnje subvencije za održavanje željezničke infrastrukture i sufinasiranje putničkog saobraćaja.

Iz kompanije su istakli kako bilježe značajne rezultate kroz ukupne prihode iz osnovne djelatnosti, u prvih šest mjeseci u okviru usluga prevoza robe iznosili su 19.400.121 KM, a u istom periodu prošle godine bili su niži za dva miliona KM.

Ukupni prihodi od prevoza putnika za šest mjeseci bili su 138.401 KM, a lani u istom periodu 131.058 KM.

Iz “Željeznica Republike Srpske” tvrde da su uprkos poteškoćama sačuvale likvidnost i solventnost preduzeća, nemaju zaostalih dugovanja i da redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, državi i poslovnim partnerima.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Privredna društva lani prihodovala skoro tri milijarde KM
Naredni članakDOBOJ: Botić i Lizde apsolutni pobjednici na 7. Memorijalnom turniru “Miodrag Mićo Mirčetić” (FOTO)