KulturaVijesti

DOBOJ: Zavičajni klub “Izvor” Doboj – Počelo snimanje kratkometražnog filma o ploski

Film govori o neuobičajenom, a dugom putu ploske koja je, nakon što su njeni vlasnici – porodica Janjušić, usljed ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, napuštali selo Modrinje, putovala pet godina rijekama Bosnom i Savom do Sremske Mitrovice u Srbiji, gdje ju je pronašao lokalni ribar

Priredio: Aleksandar LUKIĆ

DOBOJ, 13. JANUARA /SRNA/ – Zavičajni klub “Izvor” iz Doboja, koji okuplja Srbe, nekadašnje stanovnike sarajevsko-zeničke regije, počeo je snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma “Ploska”, koji govori o čudnoj sudbini ploske porodice Janjušić iz sela Modrinja, kod Kaknja.

“Prva klapa filma snimljena je kod majstora Tome Josića i govori kako uopšte nastaje ploska /boca spljoštenog oblika za rakiju/”, rekao je Srni predsjednik “Izvora” Stojan Golubović.

On pojašnjava da film govori o neuobičajenom, a dugom putu ploske koja je, nakon što su njeni vlasnici – porodica Janjušić, usljed ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, napuštali Modrinje, putovala pet godina rijekama Bosnom i Savom do Sremske Mitrovice u Srbiji, gdje ju je pronašao lokalni ribar.

“Ribar je `upecao` plosku na kojoj je pročitao ime i prezima vlasnika i koju slavu slavi. Pa je idući tragom, već tokom prvog poziva, uspio da kontaktira brata vlasnika ploske Save Janjušića”, navodi Golubović.

On napominje da je ploska iz Sremske Mitrovice potom vraćena vlasniku Savi Janjušiću u Doboju.

Priča se nastavlja, jer je Zavičajni klub “Izvor” sa ploskom nastupao na 11. saboru izvornog narodnog stvaralaštva, održanom u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža 2017. godine, gdje je osvojio prvo mjesto.

“Na saboru je jedna od disiciplina bila izložba ploski i čuturica. Nevjesta /snaja/ pokojnog Save Janjušića – Rada napisala je pjesmu `Krug` sa istorijatom ploske, koja je izavala pažnju posjetilaca”, navodi Golubović.

Ideja za ekranizaciju priče potekla je na nagovor etnologa Branka Pijevića iz Istočnog Sarajeva.

Golubović pojašnjava da od ideje do realizacije prve klape filma nije prošlo mnogo.

“Prošle godine prijavili smo se sa projektom na javni poziv Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i dobili smo određeni dio sredstva, a ostatak zahvaljujući podršci Gradske uprave Doboja i drugih sponzora”, precizira Golubović.

Najpovoljniju ponudu za snimanje filma dala je Radio-televizija Doboj, čiji je zaposleni Miroslav Mišić završio Fakulet dramskih umetnosti u Beogradu.

“Ugovorom je predviđeno da film treba završiti do kraja maja ove godine, kao i da će u Doboju biti promocija”, navodi Golubović.

Scenario je završen, snimljena je prva scena u kojoj se opisuje nastanak ploske, a ostale scene biće snimane u Modrinji, Doboju i Sremskoj Mitrovici.

“Na kraju će Zavičajni klub `Izvor` organizovati svadbu na naš način, kako se nekada svadbovalo u starom zavičaju, da bi plosku ponovo oživjeli”, najavljuje Golubović.

Po završetku snimanja, ovo udruženje će sa kratkometražnim filmom “Ploska” konkurisati na odgovarajućim festivalima.

Članovi Zavičajnog kluba “Izvor” iz Doboja, koji okuplja Srbe, nekadašnje stanovnike sarajevsko-zeničke regije, organizovaće 25. januara tradicionalnu svetosavsku zabavu, na kojoj će pričom, pjesmom i igrom od zaborava čuvati kulturu i običaje nekadašnjeg zavičaja.

Zabava se održava u Domu učenika u Doboju, sa početkom u 17.00 časova.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close