Preduzetnici u Republici Srpskoj suočavaju se sa nedostatkom adekvatane mlade radne snage i smanjenjem izvoza usljed globalnih tržišnih kretanja, rečeno je danas na sjednici Skupštine Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske u Doboju.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Lazo Šešić rekao je novinarima prije početka sjednice da na tržištu rada nedostaju profili gotovo svih struka, od limara, tokara, tesara, mesara do pekara.

On je naveo podatak da se odlazak mladih i smanjenje izvoza usljed globalnih kretanja odrazio i na pad proizvodnje, koji je u 2022. godini iznosio 30 odsto.

Šešić je poručio da onaj koji proizvodi mora i da bude plaćen.

Kada je riječ o povećanju iznosa najniže plate na 900 KM, Šešić je naveo da iznos plate nije veliki, ali da preduzetnike opterećuju doprinosi na taj iznos.

Šešić je naveo da su preduzetnici tokom razgovara sa Vladom Srpske tražili da se doprinosi na neto platu smanje sa 66 na 60 odsto.

Prema njegovim riječima, Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske broji više od 25.000 jedinica, u kojima je iznos prosječne plate zanatlija oko 1.350 KM.

Predsjednik Upravnog odbora područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor Ranko Zgodić ukazao je da na poslovanje utiču problemi kao što su nedostatak finansija da se plate mladi školovani radnici, nestabilna politička situacija i veliko učešće konkurentne sive zone čiji udio u lokalnoj zajednici iznosi i do 30 odsto.

Na današnjoj sjednici Skupštine Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske raspravlja se o izvještaji za prošlu godinu o radu i finansijama, te Nacrtu zakona o samostalnim preduzetnicima.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Rukometaši Sloge slavili protiv Konjuha
Naredni članakDodik: Srpska za dogovor unutar BiH