Pripadnici Udruženja veterana Petog odreda Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u Doboju organizovali su danas, povodom Dana Republike, akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj se odazvalo oko 50 ljudi.

Akcija pod motom “Krv za Srpsku. Za najdražu moju Srpsku, za bolesne u čast Bogu da nekom spasim život krv ću dati. Ja to mogu!” organizovana je na transfuziologiji u dobojskoj Bolnici “Sveti apostol Luka”.

Član Udruženja veterana Petog odreda Željko Marjanović istakao je da je ovo tradicionalna akcija povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, za čiju odbranu su ovi pripadnici dali puno krvi, s obzirom na to da ih je tokom borbenih dejstava 26 poginulo, a 257 ranjeno.

“Bitno je da određeni broj članova dođe i ispoštuje našu tradiciju i pokaže slogu, te da možemo da računamo jedni na druge”, rekao je Marjanović novinarima.

Akciju je podržao i predsjednik Skupštine grada Doboja Srećko Rekanović, koji je za pripadnike Petog odreda Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske rekao da su podnijeli veliki teret za odbranu ovog grada i Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Grad će zbog toga uvijek imati razumijevanje za veterane ove jedinice i stajati uz njih”, naglasio je Rekanović.

Veteran Dragan Slavuljica rekao je da nekadašnji saborci krv daju i u miru kako bi nečiji život bio spasen. NJegov saborac Milovan Jovanović, koji je ranjavan tokom ratnih dejstava, istakao je da zna vrijednost ove dragocjene tečnosti – zbog čega je krv do sada davao 16 puta.

Slaviša Pančić rekao je da krv daje kad god je nekome potrebna.

Transfuziolog Božidar Slavujević rekao je da raspolažu dovoljnim zalihama krvi zahvaljujući organizovanim akcijama i s obzirom na to da tokom praznika nije bilo veće potražnje.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Uhapšen vozač iz Tešnja jer je odbio test na drogu
Naredni članakDodik: EU izgubila evropske vrijednosti i hrišćanske temelje