Doboj je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je realizovan projekat “Progovori da vidim ko si”, koji je organizovan za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem poboljšanja govornih navika, javnog nastupa, te verbalne i neverbalne komunikacije.

Glumac Milan Bosiljčić, koji je vodio radionice osnovcima, kaže da je zadovoljan krajnjim rezultatom kod polaznika, koji se ogleda eliminacijom poštapalica u govoru, stranih riječi, nerazgovjetnosti, te straha od javnog nastupa.

“Posle tri meseca rada imali smo četiri radionice po tri časa, gde su učesnici interaktivnim putem osnažili i govorili o svojom određenim temama”, rekao je novinarima Bosiljčić.

On je pohvalio Doboj kao lokalnu zajednicu koja je prepoznala značaj ovog projekta koji je realizovalo beogradsko Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora “Izražajnost”.

“Nadam se da će kao domino efekat i ostali gradovi prepoznati i da će sa svojim đacima osnovnih i srednjih škola i u drugim gradovima raditi. Možda jednog dana, kad budemo imali više gradova na ovu temu, možemo napraviti male debate takmičenja međugradska”, rekao je Bosiljčić.

On je dodao da je dio ovog projekta i edukacija i organizovanje seminare za nastavnike, s obzirom na njihovu važnost kao jezičkih vaspitača.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Tijana Vasiljević Stokić kaže da su na ovu temu za prosvjetne radnike već realizovane dvije radionice u Doboju i Derventi.

“Profesori su jako zainteresovani zato što prepoznaju značaj ličnog osnaživanja, a isto tako i prenošenja svog znanja učenicima”, izjavila je Stokićeva.

Polaznica ove radionice učenica medicinske škole Sara Kostić kaže da je kod sebe uočila vidljiv napredak u svakodnevnom govoru, sa manje poštapalica, pauza, bogatijim riječnikom i bez uobičajene upotrebe stranih riječi.

Polaznicima je uručen priručnik za kulturu govora “Progovori da vidim ko si”, koje je u Srbiji i Srpskoj uvršteno kao zvanično nastavno sredstvo za učenike od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: I danas nestabilno uz pljuskove tokom popodneva
Naredni članakKošarac: Kosovski scenario nećete gledati u Srpskoj