U 15 srednjih škola u dobojskoj regiji upisano je 1.478 učenika ili za 44 manje nego u prošloj godini kada ih je bilo 1.522, izjavila je Srni predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Tijana Vasiljević Stokić.
Stokićeva je rekla da svih 15 srednjih škola spremno dočekuje početak nove školske godine koja počinje u septembru i da je u toku sanacija objekata tri srednje škole – u Šamcu, Modriči i Brodu koji su tokom jula oštećni u nevremenu.

Kada je riječ o gradu Doboju, ona je navela da je u šest srednjih škola upisan
591 učenik u 27 odjeljenja, što je za sedam učenika i jedno odjeljenje manje nego u prošloj godini.

“Prošle godine Saobraćajna škola imala je prijedlogom plana upisa sedam odjeljenja, a ove godine šest i tu je ta razlika. Ekonomska škola je ove godine upisala jedno odjeljenje više nego prošle, a Gimnazija jedno odjeljenje manje”, pojasnila je Stokićeva.

Ona je navela da je riječ o malom broju upisnog odstupanja u odnosu na prethodni period s obzirom na trend da škole u regiji uvode zanimanja koja imaju one u Doboju, čime se učenici zadržavaju u svojim sredinama.

Stokićeva je rekla da su ove godine u tri škole upisana četiri deficitarna zanimanja, i to Ugostiteljska i trgovinska škola – zanimanje konobar 17 učenika, Saobraćajna i elektro škola – zanimanja vozač motornih vozila i rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova, kombinovano odjeljenje od po 12 učenika, Tehnička škola – zanimanje operater savremenim tehnologijama 12 učenika.

Ona je istakla da je prilikom odabira zanimanja kod učenika i dalje najatraktivnija Medicinska škola u kojoj je ove godine uveden i novi smjer akušersko–ginekološki tehničar, kao i zanimanja sa novim informacionim tehnlogijama kod kojih je omogućeno obavljenje prakse kod poslodavaca.

Stokićeva je navela da je danas u Doboju održano planirano savjetovanje za direktore, stručne saradnike i nastavnike srednjih i osnovnih škola u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda, uz podršku resornog ministarstva.

“Akcenat se stavlja na prevenciju i zaštitu od maloljetničke delinkvencije, brigu o djeci i zajedničke odgovornosti i obaveze”, rekla je Stokićeva.

Svjetlana Telebak, direktor dobojske Gimnazije “Jovan Dučić”, kaže da su ove godine upisana tri odjeljenja opšteg smjera i da je zadovoljna što se vratio trend da upisuju samo odlične učenike.

“Ove godine karakteristično je samo za Gimnaziju da se upisalo svega nekoliko vrlo dobrih učenika, dok su ostalo odlični”, rekla je Telebakova.

Foto: rtvdoboj.org

Prethodni članakObjavljen Јavni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini
Naredni članakDOBOJ: Sutra proslava krsne slave grada – Preobraženja Gospodnjeg