U sklopu kampanje „Provjerite-Razmislite-Prijavite” koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske održano je edukativno predavanje za roditelje učenika i zaposlene u Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju. Cilj je edukacija odraslih, prije svega roditelja i staratelja šta da u rade u slučaju nestanka djeteta.

Nisu se susreli sa nemilim događajem u ovoj školi. Bilo je dva, tri slučaja da su se roditelji i djeca mimoišli na putu od škole do kuće. Inače, roditelji su obavezni da prvačiće dovode i preuzimaju nakon završetka škole. Postoje određena procedura kada se učenici mogu pustiti ranije iz škole u slučaju npr. bolesti.

Kada je u pitanju nestanak djeteta, od veoma važnog značaja je vremenski period koji je protekao od momenta nestanka lica, zato je prilikom nestanka djeteta bitno da prijava bude što prije i da se ne čeka protok vremena. Po zaprimanju prijave policija odmah preduzima mjere traganja za nestalim licem.

Na području Policijske uprave Doboj od 2019. do 2024. godine evidentirano je sedam prijava nestanka maloljetnih lica i sva su na sreću pronađena.

Opširnije u prilogu:

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Tužilaštvo odredilo pritvor za dva uhapšena Gruzina
Naredni članakDodik: Konaković tipičan sljedbenik politike Alije Izetbegovića