U Narodnoj biblioteci u Doboju je, povodom Svjetskog dana čitanja naglas, do petka, 3. februara organizovano čitanje priča za djecu predškolskog uzrasta.
Direktor Biblioteke Vukosava Sofrenić rekla je novinarima da čitanje naglas, kao i čitanje uopšte, proširuje vokabular, razvija dikciju i maštu, te pomaže opismenjavanju djece na zabavan način.

“Ovo je redovna aktivnost koja se realizuje u prvoj sedmici februara, koja je u svijetu ustanovljena kao podrška čitanju onima koji nemaju redovno školovanje, a mi smo je proširili na način da upoznamo djecu predškolskog uzrasta sa knjigom, da susret sa bibliotekom bude lijep”, istakla je Sofrenićeva.

Bibliotekar Ivana Bukejlović navela je da je cilj ovakvih programa to da se čitanjem uspostavi interakcija sa djecom, da se zainteresuju i kod njih pobudi želja da učestvuju u čitanju.

“U prvom dijelu programa ćemo čitati zajedno, a u drugom svako dijete dobiće slikovnicu, da mogu čitati naglas na osnovu ilustracija”, pojasnila je Bukejlovićeva.

Čitanje naglas je, izuzev srijede, svakim danom do petka, 3. februara, u terminu od 10.30 do 11.00 časova organizovano za djecu Javne predškolske ustanove “Majke Jugović”.

Petogodišnja Dea Jeremić, čija je vrtićka grupa danas učestvovala u programu, kaže da zna da čita riječi sa dva ili tri slova, a od bajki, koje joj čitaju roditelji, najviše voli “Crvenkapu”.

NJen vršnjak Nemanja Žigić voli basnu “Vuk i sedam jarića”, a vršnjakinja Anastasija Martić kaže da slova uči čitajući basne, te da čitanje vježbaju i u vrtiću.

Vaspitačica u Vrtiću “Majke Jugović” Mira Živković kaže da je čitanje redovna programska aktivnost tokom koje se animiraju djeca.

“Učimo ih šta su lijepe riječi, a šta ružne, i kako ružne riječi tjeramo od sebe. Nekada je važno da samo zagrlimo – i to je lijepa riječ, i oni su tada srećni i veseli”, istakla je Živkovićeva, zadovoljna njihovim interesovanjem i nivoom spoznaje.

Program čitanja priča naglas je u srijedu, 1. februara, od 9.30. do 10.00 časova, organizovano za vrtić “Madagaskar”, a od 11.00 do 11.30 časova za agenciju “Lavirint”.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 3. februara, s ciljem ukazivanja na to da pravo na čitanje i pisanje pripada svima.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Iz saobraćaja isključeno 59 pijanih vozača
Naredni članakVRIJEME: Sutra vjetrovito uz sunčane periode, u višim predjelima moguć snijeg