NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije danas je u dobojskom naselju Bare osveštao temelje Hrama posvećenog Časnim verigama apostola Petra, a za kuma je izabran gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Vladika Fotije naveo da je ovo prvi hram u zvorničko-tuzlanski Eparhiji posvećen Časnim verigama Svetog apostola Petra, a da je radost veća jer je riječ i o krsnoj slavi koju proslavljaju i on i gradonačelnik Jerinić.

“Ovde će biti jedan mali duhovni centar. Pored crkve i parohijskog doma biće i vaspitno učilište za malu decu”, izjavio je vladika Fotije, koji je 18. avgusta 2022. godine osveštao krst i zemljište na kojem se gradi crkva.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić istakao je da je obradovan što je po preporuci Crkvenog odbora i sveštenika izabran za kuma temelja Hrama, koji će po izgradnji biti mjesto vjerskog, ali i duhovnog života mještana ovog velikog naselja.

Protojer-stavrofor dobojske Druge parohije Dragiša Simić pojasnio je da se crkveni kompleks sastoji iz tri djela – Hrama, zvonika i palionika svijeća.

“Palionik sveća će biti posveće Svetome apostolu Pavlu i on će biti identične arhitekture, umanjene proporcije, kao i sam hram. Zvonik će biti visine devet metara, a Hram 10 metara”, naveo je Simić.

Simić je rekao da će izgradnja zavisiti od faktora finansiranja, odnosno prikupljanja sredstava, donacija donatora ktitora i priložnika, te podsjetio da je inicijativa za gradnju Hrama na ovom placu pokrenuta prije dvije godine, a da su zemljište i krst osveštani na Preobraženje – 18. avgusta 2022. godine.

Od tada su izvođeni radovi na nasipu, spoljnoj pripremi, te na izgradnji temelja vjerskog objekta, koji su sazidani tokom februara i marta. 

Foto: srna.rs, Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

Izvor: SRNA

Prethodni članakGoganović: Pokrenuta procedura utvrđivanja činjenica o vježbanju gađanja na vojnom poligonu kod Mostara
Naredni članakVRIJEME: Sutra kiša, na planinama snijeg