Marš “12 kilometara za 12 zvjezdica” sutra će krenuti iz Osječana kod Doboja na Duge NJive povodom 32 godine od okončanja vojne operacije “Koridor 92” čiji je direktan povod bila smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Marš organizuje Udruženje “12 kilometara za 12 zvjezdica” iz Osječana i to 14. put sa porukom “Oprostili smo, ali ne zaboravljamo”.

Predstavnik Udruženja Saša Živanović rekao je Srni da je okupljanje predviđeno do 6.00 časova kod ambulante u Osječanima nakon čega se kreće na put dug 12 kilometara do Duge NJive.

On je naveo da je prošle godine bilo oko 300 učesnika, a među njima i dvije majke stradalih banjalučkih zvijezdica iz Prijedora i Dervente.

“Veliki broj učesnika marša dolazi u znak sjećanja na poginule očeve, stričeve i ujake koji su položili živote u najhumanijoj bici u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kako bi im odali počast i otrgli od zaborava njihovu žrtvu”, izjavio je Živanović i dodao da će tokom marša biti organizovan i istorijski čas.

Na Dugoj njivi kod Modriče sutra će biti obilježene 32 godina od proboja koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. U Banjaluci je do 19. juna preminulo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem Krajine sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život. 

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra nestabilno uz kišu, pljuskove i pad temperature
Naredni članakVulićeva poručila Marfiju: Tvoji podli planovi o unitarnoj BiH neće uspjeti, jer Dodik štiti interese Srpske